zapiekanka z mąki kukurydzianej

Delikatna słodka zapiekanka z mąki kukurydzianej na śniadanie! Taką zapiekankę można przygotować na śniadanie dla dzieci, okazuje się, że jest to bardzo smaczne i zdrowe danie, a dzieci chętnie jedzą taki przysmak, zwłaszcza jeśli do zapiekanki podasz dżem, dżem lub dżem. Zapiekanka z mąki kukurydzianej jest bardzo delikatna i puszysta, smakuje jak suflet. Z jednej strony jest łatwy do spożycia, z drugiej sycący i pożywny. W razie potrzeby do składników zapiekanki można dodać jagody, owoce, suszone owoce lub przygotować niesłodzone z dodatkiem np. zielonej cebuli.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 19 % 6 g
węglowodany 66 % 21 g
150 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Zapiekankę przygotujemy klasyczną bez użycia jakichkolwiek dodatków. Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania zapiekanki, przechowywane w lodówce, należy z niej wcześniej wyjąć, aby miały temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wsyp mąkę kukurydzianą do miski. Jeśli takiej mąki nie ma pod ręką, łatwo i szybko zrobić ją w domu, zmielić płatki kukurydziane w młynku do kawy, oczywiście wcześniej płatki należy umyć i wysuszyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i sól. Ilość tych składników można zmienić w zależności od preferencji smakowych. Wymieszaj suche składniki. Włóż szczyptę sody do miski i napełnij wszystko kefirem. Powinna wystąpić reakcja alkaliczna między składnikami (soda i kefir).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj kawałek zmiękczonego masła do masy kukurydzianej, jeśli jest stałe, lepiej stopić go w łaźni wodnej i schłodzić do temperatury pokojowej, w przeciwnym razie nie będzie można go mieszać z innymi składnikami, aż będzie gładki. Wbij jajko kurze do miski. Dokładnie ugniatamy masę łyżką stołową lub łopatką, aby jajko kurze całkowicie się rozproszyło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj masę i pozostaw na stole na 10 minut. Pozwalamy, aby mąka nasiąkła płynem, a masa znacznie wzrosła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Formę do zapiekanki smarujemy masłem i posypujemy mąką kukurydzianą (ścianki i spód formy), aby po upieczeniu łatwo było ją wyjąć. Rozłóż masę w formie. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pieczemy naczynie przez około 25 minut, w zależności od wielkości formy i odpowiednio objętości masy, a także pracy piekarnika. Zapiekanka powinna zwiększyć objętość i zarumienić się na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij zapiekankę z piekarnika, pozwól jej trochę ostygnąć i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy