skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Zapiekankę przygotujemy klasyczną bez użycia jakichkolwiek dodatków. Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania zapiekanki, przechowywane w lodówce, należy z niej wcześniej wyjąć, aby miały temperaturę pokojową.
Krok 2:
Wsyp mąkę kukurydzianą do miski. Jeśli takiej mąki nie ma pod ręką, łatwo i szybko zrobić ją w domu, zmielić płatki kukurydziane w młynku do kawy, oczywiście wcześniej płatki należy umyć i wysuszyć.
Krok 3:
Dodaj cukier i sól. Ilość tych składników można zmienić w zależności od preferencji smakowych. Wymieszaj suche składniki. Włóż szczyptę sody do miski i napełnij wszystko kefirem. Powinna wystąpić reakcja alkaliczna między składnikami (soda i kefir).
Krok 4:
Dodaj kawałek zmiękczonego masła do masy kukurydzianej, jeśli jest stałe, lepiej stopić go w łaźni wodnej i schłodzić do temperatury pokojowej, w przeciwnym razie nie będzie można go mieszać z innymi składnikami, aż będzie gładki. Wbij jajko kurze do miski. Dokładnie ugniatamy masę łyżką stołową lub łopatką, aby jajko kurze całkowicie się rozproszyło.
Krok 5:
Wymieszaj masę i pozostaw na stole na 10 minut. Pozwalamy, aby mąka nasiąkła płynem, a masa znacznie wzrosła.
Krok 6:
Formę do zapiekanki smarujemy masłem i posypujemy mąką kukurydzianą (ścianki i spód formy), aby po upieczeniu łatwo było ją wyjąć. Rozłóż masę w formie. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pieczemy naczynie przez około 25 minut, w zależności od wielkości formy i odpowiednio objętości masy, a także pracy piekarnika. Zapiekanka powinna zwiększyć objętość i zarumienić się na wierzchu.
Krok 7:
Wyjmij zapiekankę z piekarnika, pozwól jej trochę ostygnąć i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g