skład / składniki
metoda gotowania
więc przygotuj ciasto. Aby to zrobić, wlej mleko do miski, dodaj cukier, suche drożdże, łyżkę przesianej mąki. Gdy ciasto się pieni, wymieszaj je z łyżką soli, jajkiem, cukrem, olejem roślinnym i wanilią.
wlej zawartość miski do miski z przygotowaną mąką-należy ją wcześniej przesiać. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki, ale nie przesadzaj. Ciasto powinno być miękkie i lekko lepkie. Jeśli jest zbyt strome, bułki będą mniej przewiewne.
ciasto powinno stać przez 40 minut w ciepłym miejscu, po czym ponownie zagnieść i odstawić na kolejne 20 minut. Jeśli ciasto jest nadal lepkie, możesz dodać trochę mąki-dodaj trochę.
uformuj ciasto w kulki. Posmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, połóż na niej przyszłe bułki. Umieść w ciepłym miejscu na pół godziny. Bułki będą musiały wzrosnąć prawie dwukrotnie.
ubij jajko, posmaruj każdą bułkę i posyp cukrem. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Piec bułki aż będą rumiane (około pół godziny).
małe wyjaśnienie: zamiast suchych drożdży możesz użyć świeżych, wtedy będą potrzebować 50 g.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g