bułeczki jak w przedszkolu

miękkie, przewiewne, cudowne bułeczki z dzieciństwa! Spróbuj upiec! Udany przepis na pyszne maślane i pachnące bułeczki, jak w przedszkolu. Od lat w mojej książce kucharskiej. Nawiasem mówiąc, możesz dodać rodzynki do ciasta - okaże się jeszcze smaczniejszy. Tak, a kształt bułek może być dowolny.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 15 % 10 g
węglowodany 73 % 48 g
312 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

więc przygotuj ciasto. Aby to zrobić, wlej mleko do miski, dodaj cukier, suche drożdże, łyżkę przesianej mąki. Gdy ciasto się pieni, wymieszaj je z łyżką soli, jajkiem, cukrem, olejem roślinnym i wanilią.

wlej zawartość miski do miski z przygotowaną mąką-należy ją wcześniej przesiać. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki, ale nie przesadzaj. Ciasto powinno być miękkie i lekko lepkie. Jeśli jest zbyt strome, bułki będą mniej przewiewne.

ciasto powinno stać przez 40 minut w ciepłym miejscu, po czym ponownie zagnieść i odstawić na kolejne 20 minut. Jeśli ciasto jest nadal lepkie, możesz dodać trochę mąki-dodaj trochę.

uformuj ciasto w kulki. Posmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, połóż na niej przyszłe bułki. Umieść w ciepłym miejscu na pół godziny. Bułki będą musiały wzrosnąć prawie dwukrotnie.

ubij jajko, posmaruj każdą bułkę i posyp cukrem. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Piec bułki aż będą rumiane (około pół godziny).

małe wyjaśnienie: zamiast suchych drożdży możesz użyć świeżych, wtedy będą potrzebować 50 g.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy