skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasteczka chryzantemowe? Przygotuj składniki. Najpierw wyjmij olej z lodówki, odmierz odpowiednią ilość i pozostaw na stole do zmiękczenia. Lepiej jest wziąć Cukier Drobny lub cukier puder (mam cukier puder), jeśli nie ma ich pod ręką, możesz wziąć zwykły cukier, ale w Kroku 2 musisz mieszać, aż kryształy cukru się rozpuszczą. Jaja mam co. Sok z cytryny do gaszenia sody. Ekstrakt waniliowy można zastąpić cukrem waniliowym (7 gr.)
Krok 2:
W głębokiej misce wymieszaj zmiękczone masło i cukier puder, aż będą białe. Można to zrobić mikserem lub ręczną trzepaczką.
Krok 3:
Wbijaj do ciasta po jednym na raz czyste jaja kurze, ekstrakt waniliowy i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Ugasić sodę sokiem z cytryny i dodać do ciasta. Wymieszaj ciasto trzepaczką, aż składniki się połączą.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę do ciasta i zagnieść elastyczne ciasto. Dobrze łączy się w kulkę i nie przykleja się do rąk.
Krok 6:
Podziel ciasto na kilka części i zwiń je w podłużne kiełbaski (ciasto zostanie naprawione i wygodniej będzie przepuścić je przez maszynę do mięsa w tej formie). Zawiń każdą część w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 40 minut lub zamrażarki na 15 minut.
Krok 7:
Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Weź kawałki schłodzonego ciasta i przełóż przez maszynkę do mięsa z dużymi komórkami, po 5 cm ciasta, pokrój nożem lub szpatułką do gotowania. Ułóż ciasteczka na blasze do pieczenia w małych porcjach, lekko "przypinając" u podstawy. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku i piecz przez 15 do 20 minut, aż się zarumieni.
Krok 8:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i umieść na ruszcie do ostygnięcia. Ciasteczka świetnie nadają się do herbaty lub szklanki mleka. Takie wypieki ozdobią każdy świąteczny stół.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g