batony energetyczne musli z kiełkującą kaszą gryczaną

zamiast kanapek przygotuj batony energetyczne! Zarówno użyteczny, jak i satysfakcjonujący! Jeśli weźmiesz większą liczbę składników, możesz ugotować wiele takich batonów na raz. Używam ich, gdy muszę coś przekąsić-szybko, pożywnie i zdrowo. Idealnie jest dać je dziecku do szkoły zamiast kanapek lub bułek.
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 89 % 59 g
259 kcal
IG: 76 / 24 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 3 h 15 min

1. Namocz kaszę gryczaną przez 12 godzin, a następnie kiełkuj przez 36 godzin.
2. Przez pół godziny moczyć rodzynki, suszone śliwki i suszone morele.
3. Wysuszyć suszone owoce, pokroić w drobną kostkę.
4. Wymieszaj kiełkującą kaszę gryczaną z posiekanymi suszonymi owocami.
5. Teraz umieść mieszaninę na papierze do pieczenia i umieść w grillu powietrznym (tryb "suszenia", 95 stopni Celsjusza, 1,5 godziny, średnia prędkość wentylatora).
6. Odwróć, przytrzymaj przez kolejne 1,5 godziny.
7. Powstały talerz pokroić w batony.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Kiełkująca gryka - 310   kcal/100g

Podobne przepisy