skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Ubij białka ze szczyptą soli w gęstą pianę. W małych porcjach dodajemy cukier i ubijamy na twarde szczyty.
Krok 3:
Mąka pszenna, przesiej z migdałami i dodaj do masy białkowej w dwóch krokach.
Krok 4:
Delikatnie wymieszaj.
Krok 5:
Rozłóż białka w torbie cukierniczej za pomocą okrągłej dyszy.
Krok 6:
Na przygotowanej blasze do pieczenia układamy bezę o długości około 10 cm.
Krok 7:
Pieczemy bezę w piekarniku rozgrzanym do 150 C przez około 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 110 i pieczemy przez kolejne 20-25 minut. Bezy powinny dobrze wyschnąć. Ogólnie rzecz biorąc, w tej formie beza okazuje się bardzo smaczna, chrupiąca, o bogatym orzechowym smaku i aromacie, ale postanowiłem trochę utrudnić sobie życie.
Krok 8:
W tym celu bierzemy 50 g białej i 50 g czarnej czekolady.
Krok 9:
Rozpuść białą czekoladę, wlej do gęstej torby, odetnij róg torby.
Krok 10:
Rozbijamy ciasteczka na pary, nakładamy białą czekoladę na połowę (ilość do gustu, potrzebujemy czekolady do klejenia, zamiast białej czekolady możesz wziąć dowolną inną czekoladę, gotowane mleko skondensowane,a nawet dżem).
Krok 11:
Przyklejamy parami, a jeśli jest czas i siła woli, możesz zostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut, aby czekolada zamarzła, ale nie lubię czekać (żałuję), więc włożyłem bezeski do lodówki na 5 minut.
Krok 12:
W międzyczasie topi się czarną czekoladę. Zamrożone batony z jednej strony zanurzamy w ciemnej czekoladzie i pozostawiamy do zestalenia, ponownie wysłałem do lodówki (7 minut wystarczyło).
Krok 13:
Wszystkie ciasteczka są gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g