domowe batoniki z migdałami i czekoladą

natychmiast znikną ze stołu, pospiesz się i złap parę!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 11 g
tłuszcze 36 % 27 g
węglowodany 49 % 37 g
428 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij białka ze szczyptą soli w gęstą pianę. W małych porcjach dodajemy cukier i ubijamy na twarde szczyty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mąka pszenna, przesiej z migdałami i dodaj do masy białkowej w dwóch krokach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż białka w torbie cukierniczej za pomocą okrągłej dyszy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na przygotowanej blasze do pieczenia układamy bezę o długości około 10 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pieczemy bezę w piekarniku rozgrzanym do 150 C przez około 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 110 i pieczemy przez kolejne 20-25 minut. Bezy powinny dobrze wyschnąć. Ogólnie rzecz biorąc, w tej formie beza okazuje się bardzo smaczna, chrupiąca, o bogatym orzechowym smaku i aromacie, ale postanowiłem trochę utrudnić sobie życie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym celu bierzemy 50 g białej i 50 g czarnej czekolady.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozpuść białą czekoladę, wlej do gęstej torby, odetnij róg torby.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozbijamy ciasteczka na pary, nakładamy białą czekoladę na połowę (ilość do gustu, potrzebujemy czekolady do klejenia, zamiast białej czekolady możesz wziąć dowolną inną czekoladę, gotowane mleko skondensowane,a nawet dżem).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przyklejamy parami, a jeśli jest czas i siła woli, możesz zostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut, aby czekolada zamarzła, ale nie lubię czekać (żałuję), więc włożyłem bezeski do lodówki na 5 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W międzyczasie topi się czarną czekoladę. Zamrożone batony z jednej strony zanurzamy w ciemnej czekoladzie i pozostawiamy do zestalenia, ponownie wysłałem do lodówki (7 minut wystarczyło).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wszystkie ciasteczka są gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g

Podobne przepisy