tortille maślane Fugassy od Richarda Bertineta

tradycyjna francuska tortilla, aromatyczna i chrupiąca. Fougasse to bardzo smaczna tortilla pochodząca z Francji. Pomimo najprostszego zestawu produktów okazuje się bardzo aromatyczny, a co najważniejsze jest przygotowywany w postaci liścia lub snopa pszenicy. Takie ciasta można gotować z nadzieniem, po prostu do ciasta podczas ugniatania można dodać smażoną cebulę, pieczoną paprykę lub oliwki lub cokolwiek chcesz. Ciasta są przygotowywane bardzo łatwo, ale swoim wyglądem podbijają zarówno dorosłych, jak i dzieci. Fougasse uzyskuje się z chrupiącą skórką na zewnątrz i delikatnym miękiszem powietrza w środku. Przepis od Richarda Bertineta.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 10 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 69 % 43 g
291 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

więc zacznijmy. Zagnieść ciasto. W ciepłym mleku hodujemy drożdże z cukrem. Dodaj sól i mąkę, zagniataj miękkie ciasto. Podczas ugniatania dodaj masło lub olej roślinny i dobrze zagniataj ciasto, aż będzie gładkie, bardzo miękkie. Ciasto wysyłamy do miski i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na 40-50 minut. Kiedy ciasto się zbliżyło, nadszedł czas, aby uformować fugassy. Delikatnie obracamy ciasto na stole posypanym mąką, robimy wszystko delikatnie, aby ciasto nie straciło swojej lekkości.
teraz musimy lekko rozciągnąć nasze ciasto. Wsuwamy ręce pod kulkę ciasta i rozciągamy na podobieństwo prostokąta. Działamy powoli, aby nie wypuścić nadmiaru powietrza. Podziel prostokąt na 4 części. Rozciągamy każdą część trochę więcej i wykonujemy nacięcia ostrym nożem, tworząc liść z ciasta. Umieszczamy nasz liść na blasze do pieczenia i rozciągamy nasze szczeliny, aby nie sklejały się podczas pieczenia. Robimy to z całym testem.
w oryginale ciasto nie musi być smarowane niczym przed pieczeniem, ale jeśli chcesz też posypać czymś, ziołami, grubą solą lub sezamem, posmaruj je białkiem lub mlekiem lub olejem roślinnym (wolę białko, wtedy nic się nie kruszy po upieczeniu). Również przed pieczeniem fugassy nie muszą mieć czasu na wyrośnięcie, ale jeśli ciasto straci swoją przewiewność podczas formowania, odstaw je na 15 minut. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 C przez około 12 minut (na złoty kolor). Pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy