skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc zacznijmy. Zagnieść ciasto. W ciepłym mleku hodujemy drożdże z cukrem. Dodaj sól i mąkę, zagniataj miękkie ciasto. Podczas ugniatania dodaj masło lub olej roślinny i dobrze zagniataj ciasto, aż będzie gładkie, bardzo miękkie. Ciasto wysyłamy do miski i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na 40-50 minut. Kiedy ciasto się zbliżyło, nadszedł czas, aby uformować fugassy. Delikatnie obracamy ciasto na stole posypanym mąką, robimy wszystko delikatnie, aby ciasto nie straciło swojej lekkości.
teraz musimy lekko rozciągnąć nasze ciasto. Wsuwamy ręce pod kulkę ciasta i rozciągamy na podobieństwo prostokąta. Działamy powoli, aby nie wypuścić nadmiaru powietrza. Podziel prostokąt na 4 części. Rozciągamy każdą część trochę więcej i wykonujemy nacięcia ostrym nożem, tworząc liść z ciasta. Umieszczamy nasz liść na blasze do pieczenia i rozciągamy nasze szczeliny, aby nie sklejały się podczas pieczenia. Robimy to z całym testem.
w oryginale ciasto nie musi być smarowane niczym przed pieczeniem, ale jeśli chcesz też posypać czymś, ziołami, grubą solą lub sezamem, posmaruj je białkiem lub mlekiem lub olejem roślinnym (wolę białko, wtedy nic się nie kruszy po upieczeniu). Również przed pieczeniem fugassy nie muszą mieć czasu na wyrośnięcie, ale jeśli ciasto straci swoją przewiewność podczas formowania, odstaw je na 15 minut. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 C przez około 12 minut (na złoty kolor). Pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g