quiche z brokułami i serem feta

Urocza przekąska z warzywami i serem w polewie jajeczno-kremowej. Łatwość przygotowania. Quiche to otwarte ciasto z przekąskami, którego podstawą mogą być warzywa oblane masą jajeczno-kremową. Ale możesz także ułożyć ryby lub filety mięsne razem z warzywami.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 41 % 14 g
węglowodany 32 % 11 g
215 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posyp mąkę,

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Proszek do pieczenia,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj olej,

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj twaróg,

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jajko.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagnieść ciasto,

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na zimno przez 30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ugotuj brokuły.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój ser feta,

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pomidory, marchew.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ubij jajka,

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej śmietanę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ubij.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nasmaruj formę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Spłaszcz ciasto,

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zrób boki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posyp Curry.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozłóż brokuły,

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ser feta,

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Pomidory, marchew.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wlać jajko-

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Kremowa mieszanka.Upiec

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Rozłóż ser.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Wyjmij z formy.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Smacznego!

  28. Krok 28:

    Krok 28.
  29. Krok 29:

    Krok 29.
więc gotujemy quiche z brokułami i serem feta, chociaż można go zastąpić dowolnym twardym serem.
do ciasta dodaj sól, proszek do pieczenia do mąki.
zetrzyj masło lub margarynę.
dodaj twaróg i jedno jajko (pozostałe jajka trafią do nadzienia).
dobrze zagnieść ciasto. Owijamy pod folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.

w międzyczasie zajmijmy się farszem.
gotuj mrożone brokuły przez 7 minut(mam brokuły razem z zieloną fasolką).
ser feta, pomidory pokrojone w kostkę, marchewki w plasterki (można bez marchewki, pomidory można zastąpić czerwoną papryką lub cukinią).
ubij 4 jajka, dodaj śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ubij.

nasmaruj formę olejem roślinnym.
ciasto można rozwałkować i włożyć do formy lub wyprostować rękami w formie. Zrób boki 3-4 cm.
ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach, posypać przyprawami do warzyw.
rozłóż brokuły, ser feta, pomidory, marchewkę.
wlać mieszankę jajeczno-śmietankową. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 1 godziny. Skoncentruj się, aby masa "chwyciła".
15 minut przed końcem gotowania, posyp startym serem.

quiche z brokułami jest gotowy! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal / 100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal / 100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal / 100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ser "feta" - 290   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy