skład / składniki
gotowanie krok po kroku
cześć, drodzy kucharze:) chcę podzielić się z wami bardzo smaczną i nietypową pizzą calzone. Ta pizza również, co dziwne, pochodzi z Włoch, od tradycyjnej dla nas pizzy, różni się kształtem. Ta pizza jest przygotowywana w formie zamkniętego ciasta, powiedziałbym nawet, że w swoim kształcie bardzo przypomina duży cheburek. Mam nadzieję, że zainteresowała Cię taka Pizza, więc zacznijmy gotować:)!
zacznijmy od testu. Pizza we Włoszech jest uważana za jedzenie dość proste i nie drogie, więc ciasto na nią ugniata się tylko na wodzie, mące i drożdżach oraz niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Aby zagnieść ciasto, rozpuść sól, cukier w ciepłej wodzie, dodaj oliwę z oliwek i drożdże, wszystko szybko wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły i dodaj przesianą mąkę w małych porcjach. Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto, jeśli ciasto jest zbyt płynne, dodaj trochę więcej mąki. Dobrze zagniecione ciasto wysyłamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy.
podczas gdy ciasto odpoczywa, zajmijmy się sosem. Aby to zrobić, obieramy pomidory ze skóry (wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża na każdym pomidorze i wysyłamy do wrzącej wody na 1 minutę, po tym, jak skóra jest bardzo łatwa do usunięcia), kroimy na ćwiartki i wyciągamy nasiona (nasiona można pozostawić na tym etapie, ale wtedy cały sos musiałby być zmielić przez sito na samym końcu, ale dla mnie łatwiej jest natychmiast oczyścić z nasion), obrane pomidory
na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wyślij do niej posiekane pomidory, jeśli pomidory są zbyt suche i nie ma wystarczającej ilości soku, możesz dodać trochę wody. Gotujemy nasz sos do miękkości (od czasu do czasu mieszamy), zajmie to około 15 minut, na samym końcu dodajemy przyprawy - sól, cukier, mielony pieprz, suche zioła i w razie potrzeby posiekany czosnek (w oryginale czosnek nie jest dodawany do takiego sosu, ale uwielbiam go, więc ciągle dodaję). Nasz sos jest gotowy, zostawiamy go do ostygnięcia.(jeśli sos nie jest całkowicie jednorodny, możesz go na końcu ubić blenderem, ale nie jest to konieczne!).
wciąż mamy czas, aby pokroić wszystkie składniki na nadzienie. W rzeczywistości do nadzienia możesz użyć wszystkiego, co lubisz, dowolnego mięsa lub mięsa mielonego (wstępnie ugotowanego), warzyw lub owoców morza, możesz zrobić całkowicie serową pizzę, używając kilku rodzajów sera.
w tym czasie nasze ciasto wyszło, ugniatamy je i dzielimy na równe części (mam 4). Zanim zaczniesz formować pizzę, Rozgrzej piekarnik do maksimum (230-250 C). Pizza piecze się bardzo szybko, w bardzo wysokiej temperaturze. (We Włoszech pizzę piecze się w piecu, w którym temperatura osiąga około 400 ° C.)
teraz, gdy piekarnik się nagrzewa, bierzemy jedną Kolobok na raz (trzymamy resztę pod ręcznikiem lub folią, aby ciasto nie wyschło) i rozciągamy lub zwijamy w okrąg, rozwałkowujemy ciasto cienko (około 2-3 mm). Na rozwałkowanym kółku na jednej krawędzi zaczynamy układać nadzienie w przypadkowej kolejności, na wierzch nadzienia układamy kawałki sera (w razie potrzeby ser można zetrzeć), na ser rozprowadzamy nasz sos, przyjemnie nasączymy nasze nadzienie i w razie potrzeby dodajemy liście świeżej bazylii, da to szczególną świeżość.
przykryj nasze nadzienie drugą połową ciasta (okazuje się, że duży cheburek lub pierogi, kto ma jakieś skojarzenia:)) i dobrze zmiksuj, aby nic nie wypłynęło na vernyaka, robimy kręcone szczypanie. Na wierzchu naszej pizzy wykonujemy małe nacięcie, aby wydobyć parę (w przeciwnym razie podczas pieczenia nasze ciasto może się rozerwać).
w razie potrzeby posmaruj pizzę sosem i posyp tartym parmezanem. Gotową pizzę natychmiast wysyłamy do pieczenia (nie trzeba jej dawać czasu na wyrośnięcie, jak każdy inny produkt drożdżowy) do nagrzanego piekarnika (pieczełem około 10 minut w 240 C). W ten sposób tworzymy i pieczemy wszystkie inne pizze. Wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy mu ostygnąć i podawać! Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g