skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw przygotuj bakłażany: umyj, osusz i odetnij skórkę na całej długości, cofając się o 1 cm od każdego ciętego paska, aby uzyskać pasiasty bakłażan, jak arbuz. Wytnij kółka o grubości 1 cm.Włóż do miski, zalej słoną wodą i pozostaw na 15 minut.
posiekaj drobno przygotowane i cebulę i czosnek.
gotowanie mięsa mielonego z dowolnego mięsa, które lubisz, ja użyłam jagnięciny i wołowiny w równych ilościach.
do mięsa mielonego dodajemy cebulę i czosnek, odstawiamy trochę czosnku.
sól, pieprz, dodaj surowe czyste jajko i wszystko dobrze zagniataj.
z powstałego mięsa mielonego formujemy małe kotlety.
dno i ściany formy pokrywamy Rast. masło i zaczynamy układać nasze danie.
naprzemiennie układamy koła bakłażana na boku i kotlety, więc wszystkie kształty.
połóż pokrojone plastry pomidorów, papryki na wierzchu i posyp posiekanym czosnkiem.
połóż śmietanę na całej powierzchni produktów.
dodaj szklankę schłodzonej przegotowanej wody do formy, sól i przykryj folią.
wkładamy do nagrzanego piekarnika i gotujemy nasze danie przez 1 godzinę
10 minut przed końcem gotowania zdejmij folię i pozwól bakłażanowi upiec na złoty kolor.
wyjmij z piekarnika i podawaj na gorąco.
sok, który powstał podczas gotowania, podajemy w postaci bulionu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g