Gruzińskie mięso w doniczkach
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
pokrój mięso na duże kawałki
w kotle podgrzej olej roślinny, aż pojawi się zamglenie
zwiń mięso w mące. Smażyć w jednej warstwie z 2 stron na złoty kolor
pokrój cebulę w półpierścienie. Dodaj go do mięsa i smaż, aż będzie przezroczysty
włóż mięso do miski, posyp orzechami, dodaj sól, czarny i czerwony pieprz, chmiel-suneli, kolendrę, zioła.
weź 4 garnki (na 0,5 l), połóż na dnie 1 liść laurowy, kilka groszków czarnego pieprzu, trochę pokrojonych w kostkę pomidorów i czerwonej papryki sałatkowej, smażone mięso, warstwę smażonej cebuli i pozostałe pomidory i papryka sałatkowa.
zagotuj 1 szklankę soku z granatów z 1 szklanką wody i wlej do doniczek na piętro.szklanki (dodałam czerwone wino)
przykryj garnki cienkimi ciastami z ciasta (wziąłem gotowe ciasto francuskie)
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*, po 20 minutach zmniejszamy do 170 * i trzymamy w tej temperaturze przez około godzinę.
jeśli ciasto zacznie się palić, przykryj wierzch folią. Wyłącz piekarnik i pozwól garnkom ostygnąć przez 20 minut.
w kotle podgrzej olej roślinny, aż pojawi się zamglenie
zwiń mięso w mące. Smażyć w jednej warstwie z 2 stron na złoty kolor
pokrój cebulę w półpierścienie. Dodaj go do mięsa i smaż, aż będzie przezroczysty
włóż mięso do miski, posyp orzechami, dodaj sól, czarny i czerwony pieprz, chmiel-suneli, kolendrę, zioła.
weź 4 garnki (na 0,5 l), połóż na dnie 1 liść laurowy, kilka groszków czarnego pieprzu, trochę pokrojonych w kostkę pomidorów i czerwonej papryki sałatkowej, smażone mięso, warstwę smażonej cebuli i pozostałe pomidory i papryka sałatkowa.
zagotuj 1 szklankę soku z granatów z 1 szklanką wody i wlej do doniczek na piętro.szklanki (dodałam czerwone wino)
przykryj garnki cienkimi ciastami z ciasta (wziąłem gotowe ciasto francuskie)
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*, po 20 minutach zmniejszamy do 170 * i trzymamy w tej temperaturze przez około godzinę.
jeśli ciasto zacznie się palić, przykryj wierzch folią. Wyłącz piekarnik i pozwól garnkom ostygnąć przez 20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sok z granatów - 64 kcal/100g