babeczka waniliowa śnieżynka duża na skondensowanym mleku
skład / składniki
7
porcje:
metoda gotowania
mleko skondensowane i jajka wymieszać z małą prędkością mikserem.
wlać stopione masło, ponownie wymieszać.
przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do powstałej masy, dodaj cukier, ponownie dobrze wymieszaj.
wlać ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką formy. Piec w 150 stopniach przez około 35 minut.
schłodzić gotową babeczkę przez 10 minut w formie, a następnie wyciągnąć i całkowicie ostudzić. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i pokrój na większe kawałki. Nie zapomnij zadzwonić do znajomych na herbatę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g