plastry ziemniaków w sosie musztardowym

Szybki i pyszny!Przepyszne plastry ziemniaków w sosie musztardowym. Ziemniaki są pachnące, z chrupiącą skórką! Nadaje się do chudego stołu i dla tych, którzy po prostu kochają ziemniaki!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 71 % 17 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

wszystko jest łatwe i proste. Najpierw wysyłamy rondel z wodą do ognia, w którym gotujemy ziemniaki. Gdy woda się zagotuje, umyj, obierz i pokrój ziemniaki w plastry i wyślij do gotowania przez 3-5 minut. Podczas gotowania ziemniaki należy doprawić solą.

do sosu bierzemy musztardę, dodajemy do niej drobno posiekany czosnek, olej roślinny, pieprz i suszone zioła (biorę koperek i posiekany liść laurowy). Odcedź wodę z ziemniaków i ostudź przez 5 minut, dodaj nasz sos i wszystko dobrze wymieszaj. 

wysyłamy ziemniaki na blachę do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C na złoty kolor (20 minut). Nasze ziemniaki są gotowe, można je podawać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy