plastry ziemniaków w sosie musztardowym
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
wszystko jest łatwe i proste. Najpierw wysyłamy rondel z wodą do ognia, w którym gotujemy ziemniaki. Gdy woda się zagotuje, umyj, obierz i pokrój ziemniaki w plastry i wyślij do gotowania przez 3-5 minut. Podczas gotowania ziemniaki należy doprawić solą.
do sosu bierzemy musztardę, dodajemy do niej drobno posiekany czosnek, olej roślinny, pieprz i suszone zioła (biorę koperek i posiekany liść laurowy). Odcedź wodę z ziemniaków i ostudź przez 5 minut, dodaj nasz sos i wszystko dobrze wymieszaj.
wysyłamy ziemniaki na blachę do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C na złoty kolor (20 minut). Nasze ziemniaki są gotowe, można je podawać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g