kapusta kiszona pieczona

jarmuż nigdy nie był tak soczysty! Spróbuj i przekonaj się! Łatwość przygotowania Bardzo lubię robić gorące potrawy z kiszonej kapusty, ponieważ nie przepadam za nią tak, jak jest. Proponuję przygotować pieczoną kiszoną kapustę.
nataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 62 % 16 g
134 kcal
IG: 19 / 81 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

w tym przepisie na kiszoną kapustę nie ma absolutnie nic skomplikowanego.
kiszoną kapustę wraz z sokiem i 1,5 łyżkami masła dusić do miękkości na kuchence.
ugotowany (umyty i namoczony) ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, posypujemy pokruszonym serem, dodajemy drobno posiekane warzywa i mielony pieprz.
nawiasem mówiąc, możesz wziąć dowolną zieleń. Pietruszka jest najlepsza, ale tak naprawdę jej nie lubię, więc najczęściej biorę koperek.
połowę całej dusz kiszonej kapusty rozprowadzamy w posmarowanym masłem naczyniu do pieczenia.
na kapuście rozłóż ugotowany ryż.
ryż zamykamy resztkami kiszonej kapusty i zalewamy mieszanką ubitych jajek i mleka.
piecz całkowitą masę w rozgrzanym piekarniku, aż powstanie rumiana skorupa.
pieczona kapusta kiszona jest podawana na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do ryb lub mięsa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy