skład / składniki
metoda gotowania
w tym przepisie na kiszoną kapustę nie ma absolutnie nic skomplikowanego.
kiszoną kapustę wraz z sokiem i 1,5 łyżkami masła dusić do miękkości na kuchence.
ugotowany (umyty i namoczony) ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, posypujemy pokruszonym serem, dodajemy drobno posiekane warzywa i mielony pieprz.
nawiasem mówiąc, możesz wziąć dowolną zieleń. Pietruszka jest najlepsza, ale tak naprawdę jej nie lubię, więc najczęściej biorę koperek.
połowę całej dusz kiszonej kapusty rozprowadzamy w posmarowanym masłem naczyniu do pieczenia.
na kapuście rozłóż ugotowany ryż.
ryż zamykamy resztkami kiszonej kapusty i zalewamy mieszanką ubitych jajek i mleka.
piecz całkowitą masę w rozgrzanym piekarniku, aż powstanie rumiana skorupa.
pieczona kapusta kiszona jest podawana na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do ryb lub mięsa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g