skład / składniki
gotowanie krok po kroku
preludium do gotowania-włącz piekarnik, ustaw na 180 stopni. Piekarnik się nagrzewa, a my w międzyczasie mieszamy roztopione masło / margarynę z cukrem i solą. Mieszając, dodaj tam dżem.
pozwól powstałej masie ostygnąć, aby następnie ponownie ją ubić, ale tym razem wzbogacając ją jajkiem i szklanką kefiru. Nie zapomnij wymieszać, aby składniki były odpowiednio połączone.
na koniec masa do ciasta jest gotowa do dodania mąki i orzechów włoskich. Wlej pierwszy i drugi do pojemnika i mieszaj do zwycięskiego końca. To znaczy, do stanu papkowatego. Więc ciasto jest gotowe.
nadajemy mu pożądane kształty i wkładamy do pieca, którego temperaturę obniżamy do 160 stopni. Aby zrobić dobrze upieczone babeczki, wystarczy od 20 minut do pół godziny, w zależności od tego, które kokilki wybierzesz do babeczek i oczywiście ich wielkości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g