Babeczka z dżemem i orzechami na maśle i kefirze

przytulna domowa babeczka według klasycznego przepisu. Moja rodzina uwielbiała babeczkę z dżemem.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 70 % 43 g
300 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

preludium do gotowania-włącz piekarnik, ustaw na 180 stopni. Piekarnik się nagrzewa, a my w międzyczasie mieszamy roztopione masło / margarynę z cukrem i solą. Mieszając, dodaj tam dżem.

pozwól powstałej masie ostygnąć, aby następnie ponownie ją ubić, ale tym razem wzbogacając ją jajkiem i szklanką kefiru. Nie zapomnij wymieszać, aby składniki były odpowiednio połączone.

na koniec masa do ciasta jest gotowa do dodania mąki i orzechów włoskich. Wlej pierwszy i drugi do pojemnika i mieszaj do zwycięskiego końca. To znaczy, do stanu papkowatego. Więc ciasto jest gotowe.

nadajemy mu pożądane kształty i wkładamy do pieca, którego temperaturę obniżamy do 160 stopni. Aby zrobić dobrze upieczone babeczki, wystarczy od 20 minut do pół godziny, w zależności od tego, które kokilki wybierzesz do babeczek i oczywiście ich wielkości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy