ciasteczka rożki od teściowej na kwaśnej śmietanie

pyszne i delikatne ciasteczka na domowe spotkania! przepis jest dość prosty zarówno w składzie produktów, jak iw jego wykonaniu Ciasteczka rożki są delikatne, przewiewne, rozpływają się w ustach
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 33 % 23 g
węglowodany 59 % 41 g
387 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.

wymieszaj miękką margarynę ze śmietaną i żółtkami
dodaj przesianą mąkę z wanilią. Zagnieść ciasto.
ugniatane ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy do lodówki, aż lekko stwardnieje. W międzyczasie przygotowujemy krem.
ubij schłodzone białka z cukrem.
gdy ciasto się ochłodzi, weź jedną część i zwiń w cienki naleśnik.
Wytnij okrąg i podziel go na identyczne części.
każdy z powstałych trójkątów smarujemy kremem (nie do samych krawędzi!!! to ważne)
przekręć rogi z szerokiej strony.
robimy również ze wszystkimi uzyskanymi trójkątami, a zatem z pozostałymi 2 częściami ciasta z lodówki (nie można wyjąć całego ciasta od razu, w przeciwnym razie zacznie się topić i nie będzie się toczyć)
pieczemy rożki w piekarniku rozgrzanym do 200stopni, aż będą ugotowane (to około 15-20 minut)
posyp gotowe rogi cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy