skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wymieszaj miękką margarynę ze śmietaną i żółtkami
dodaj przesianą mąkę z wanilią. Zagnieść ciasto.
ugniatane ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy do lodówki, aż lekko stwardnieje. W międzyczasie przygotowujemy krem.
ubij schłodzone białka z cukrem.
gdy ciasto się ochłodzi, weź jedną część i zwiń w cienki naleśnik.
Wytnij okrąg i podziel go na identyczne części.
każdy z powstałych trójkątów smarujemy kremem (nie do samych krawędzi!!! to ważne)
przekręć rogi z szerokiej strony.
robimy również ze wszystkimi uzyskanymi trójkątami, a zatem z pozostałymi 2 częściami ciasta z lodówki (nie można wyjąć całego ciasta od razu, w przeciwnym razie zacznie się topić i nie będzie się toczyć)
pieczemy rożki w piekarniku rozgrzanym do 200stopni, aż będą ugotowane (to około 15-20 minut)
posyp gotowe rogi cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g