skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zmiękczona margaryna lub masło zmielona mąką.
zgasić sodę sokiem z cytryny lub octem, wlać do szklanki i wlać mleko na wierzch.
dodaj mleko z sodą do ciasta i dobrze i ugniataj.
podziel ciasto na 6 kawałków.
przeżyj w misce, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
w tym czasie zajmiemy się przygotowaniem kremu. Najpierw musisz wlać cukier do mleka (0,5 l) i podpalić.
wymieszaj mąkę i 160 ml mleka osobno (możesz mikserem).
gdy mleko z cukrem się zagotuje, wlej powstałą mieszaninę cienkim strumieniem, ciągle mieszając.
Robienie kremu bez jajek.
gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Na koniec dodaj cukier waniliowy.
po ostygnięciu dodaj zmiękczone masło i dobrze wymieszaj.
orzechy włoskie należy usmażyć i trochę posiekać.
wyjmij jeden kawałek ciasta z lodówki i cienko rozwałkuj.
nawiń powstałą cienką warstwę na wałek do ciasta i przenieś na blachę do pieczenia.
rozciągnij palcami ciasto na kształt blachy do pieczenia (u mnie ma wymiary 35x25 cm). Możesz również przebić ciasto w kilku miejscach, aby nie unosiło się zbytnio podczas pieczenia.
włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200 ° C przez około 10 minut, aż ciasto zostanie całkowicie upieczone i nabierze złotego koloru.
w schłodzonych ciastach ostrożnie odetnij krawędzie wokół obwodu.
Dodaj skrawki do miski, potrzebujemy ich do posypania ciasta.
posmaruj ciasto kremem i posyp 1/5 części orzechów.
połóż następne ciasto na wierzchu i rozprowadź i posyp w ten sam sposób. Zrób to samo z trzema innymi.
Ostatnie ciasto i boki posmaruj tylko kremem.
przycinaj ciasta trochę za pomocą wałka do ciasta lub tłuczka.
posyp wierzch i boki ciasta powstałym okruchem.
pozostaw ciasto wegetariańskie w kuchni do namoczenia na kilka godzin lub na noc, a następnie wstaw do lodówki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g