Wegetariańskie ciasto Napoleon bez jajek z orzechami włoskimi

ciasto złożone dla zwolenników diety wegetariańskiej.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 38 % 27 g
węglowodany 56 % 40 g
422 kcal
IG: 5 / 2 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj masło z mąką

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść ciasto

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel na części

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj i upiecz

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zaparzyć śmietanę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj olej

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wysuszyć orzechy

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Trochę zmielić

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przerobić ciasta posypane orzechami

  11. Krok 11:

    Krok 11.

zmiękczona margaryna lub masło zmielona mąką.
zgasić sodę sokiem z cytryny lub octem, wlać do szklanki i wlać mleko na wierzch.
dodaj mleko z sodą do ciasta i dobrze i ugniataj.
podziel ciasto na 6 kawałków.
przeżyj w misce, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
w tym czasie zajmiemy się przygotowaniem kremu. Najpierw musisz wlać cukier do mleka (0,5 l) i podpalić.
wymieszaj mąkę i 160 ml mleka osobno (możesz mikserem).
gdy mleko z cukrem się zagotuje, wlej powstałą mieszaninę cienkim strumieniem, ciągle mieszając.

Robienie kremu bez jajek.
gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Na koniec dodaj cukier waniliowy.
po ostygnięciu dodaj zmiękczone masło i dobrze wymieszaj.
orzechy włoskie należy usmażyć i trochę posiekać.
wyjmij jeden kawałek ciasta z lodówki i cienko rozwałkuj.
nawiń powstałą cienką warstwę na wałek do ciasta i przenieś na blachę do pieczenia.
rozciągnij palcami ciasto na kształt blachy do pieczenia (u mnie ma wymiary 35x25 cm). Możesz również przebić ciasto w kilku miejscach, aby nie unosiło się zbytnio podczas pieczenia.
włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200 ° C przez około 10 minut, aż ciasto zostanie całkowicie upieczone i nabierze złotego koloru.
w schłodzonych ciastach ostrożnie odetnij krawędzie wokół obwodu.
Dodaj skrawki do miski, potrzebujemy ich do posypania ciasta.
posmaruj ciasto kremem i posyp 1/5 części orzechów.
połóż następne ciasto na wierzchu i rozprowadź i posyp w ten sam sposób. Zrób to samo z trzema innymi.
Ostatnie ciasto i boki posmaruj tylko kremem.
przycinaj ciasta trochę za pomocą wałka do ciasta lub tłuczka.
posyp wierzch i boki ciasta powstałym okruchem.
pozostaw ciasto wegetariańskie w kuchni do namoczenia na kilka godzin lub na noc, a następnie wstaw do lodówki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy