lasagne chude

Chuda lasagne to eleganckie danie wegetariańskie o włoskim smaku. Chuda lasagne to bardzo smaczne i pożywne danie. Myślę, że to danie spodoba się każdemu wegetarianinowi.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 63 % 10 g
79 kcal
IG: 50 / 40 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usmaż cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj bakłażany, dusić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pomidory, paprykę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj wodę i na koniec nie zapomnij o czosnku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usmaż cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę do cebuli.Rozcieńczyć bulionem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj formę, rozłóż arkusze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wypełnienie, arkusze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż sos na ostatniej warstwie arkuszy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
do smażenia cebuli używamy oleju roślinnego. Gdy cebula jest usmażona, niech kawałki bakłażana na patelni i pozwól im trzymać się cebuli przez 3 minuty. Po wyznaczonym czasie zaczynamy dusić mieszaninę, dodając wodę. Gaszenie trwa 5 minut.

pokrój obranego pomidora i umieść go na patelni razem ze słodką żółtą papryką. Rozcieńczona nowymi składnikami mieszanina dusić przez następne 15 minut. W razie potrzeby dodaj wodę.

pod koniec duszenia wyjmij patelnię z pieca i dodaj tam również posiekany czosnek. Podsumowując, pozostaje trochę wymieszać czosnek w mieszance, a podstawa lasagne jest gotowa.

sos jest przygotowywany osobno, co stanowi odpowiednie towarzystwo chudej lasagne.
zaczniemy to robić również od smażenia cebuli na oleju roślinnym. Tylko zamiast bakłażana dodaj mąkę do smażonej cebuli, ciągle mieszając na małym ogniu.

napełnij to wszystko bulionem, upewniając się, że nie tworzą się grudki. Gdy mieszanina zamieni się w ciągłą masę, dodaj do niej sól, bazylię z liściem laurowym. W tej formie trzymamy na małym ogniu przez 10 minut.

ostatnie kroki-smarujemy naczynie do pieczenia, układamy pierwsze warstwy lasagne, następnie nadzienie, drugą warstwę arkuszy, ponownie nadzienie i trzecią, ostatnią warstwę arkuszy lasagne. Napełnij półfabrykat sosem i piecz w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g

Podobne przepisy