ciasteczka Walentynkowe

w Walentynki daj ukochanemu takie ciasta! Piękne i pyszne ciasteczka walentynkowe na Walentynki!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 84 % 31 g
153 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1. Namocz żelatynę w zimnej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2. Truskawki z cukrem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmielić w blenderze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    3.Żelatynę ogrzewamy na kuchence do temperatury 60º. 4. Dokładnie wymieszaj przecier truskawkowy z żelatyną, wlej do płaskiej formy. 5. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, aż galaretka całkowicie stwardnieje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    6. Ubij białka mikserem, stopniowo dodawaj cukier puder. 7. Ubijaj do stabilnych szczytów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    8. Pokrywamy blachę do pieczenia pergaminem, robimy serca za pomocą torby cukierniczej. 9. Piec w piekarniku w temperaturze 100º przez około 40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    10. Z galaretki wycinamy serca (nożem lub foremką) i wypełniamy rdzenie serc-bezy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy