ciasteczka Walentynkowe
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1. Namocz żelatynę w zimnej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Krok 2:
2. Truskawki z cukrem
Krok 3:
Zmielić w blenderze.
Krok 4:
3.Żelatynę ogrzewamy na kuchence do temperatury 60º. 4. Dokładnie wymieszaj przecier truskawkowy z żelatyną, wlej do płaskiej formy. 5. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, aż galaretka całkowicie stwardnieje.
Krok 5:
6. Ubij białka mikserem, stopniowo dodawaj cukier puder. 7. Ubijaj do stabilnych szczytów.
Krok 6:
8. Pokrywamy blachę do pieczenia pergaminem, robimy serca za pomocą torby cukierniczej. 9. Piec w piekarniku w temperaturze 100º przez około 40 minut.
Krok 7:
10. Z galaretki wycinamy serca (nożem lub foremką) i wypełniamy rdzenie serc-bezy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g