Ciasto Nokturnowe
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Konieczne jest zmieszanie twarogu z olejem roślinnym, jajkiem, cukrem za pomocą miksera, dodanie przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto.
formę (mam średnicę 24 cm, ale można 26 cm) posmarować masłem, rozwałkować ciasto, włożyć do formy, zrobić wysokie boki i podczas przygotowywania nadzienia włożyć do lodówki.
2. Do nadzienia oddziel białka od żółtek, ubij je i włóż do lodówki. Umyj cytrynę, zetrzyj 1 łyżeczkę skórki i wyciśnij 1 łyżkę soku z cytryny.
3. Ubij zmiękczone masło, cukier i żółtka mikserem. Dodaj twarożek, śmietanę, proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny, wszystko dobrze wymieszaj. Mandarynki czyścimy, obieramy z folii i wkładamy do nadzienia połowę plasterków. Wymieszaj ubite białka łyżką. Jeszcze raz bardzo dobrze wymieszaj.
4. Wyjmujemy formę z ciasta z lodówki, rozprowadzamy masę twarogową, pogłębiamy pozostałe plasterki mandarynki na wierzchu i pieczemy ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. Jeśli góra jest zbyt rumiana, przykryj ją folią. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a dopiero potem podajemy.
ciasto okazuje się bardzo smaczne i piękne, naprawdę – muzyka duszy, Nokturn.
formę (mam średnicę 24 cm, ale można 26 cm) posmarować masłem, rozwałkować ciasto, włożyć do formy, zrobić wysokie boki i podczas przygotowywania nadzienia włożyć do lodówki.
2. Do nadzienia oddziel białka od żółtek, ubij je i włóż do lodówki. Umyj cytrynę, zetrzyj 1 łyżeczkę skórki i wyciśnij 1 łyżkę soku z cytryny.
3. Ubij zmiękczone masło, cukier i żółtka mikserem. Dodaj twarożek, śmietanę, proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny, wszystko dobrze wymieszaj. Mandarynki czyścimy, obieramy z folii i wkładamy do nadzienia połowę plasterków. Wymieszaj ubite białka łyżką. Jeszcze raz bardzo dobrze wymieszaj.
4. Wyjmujemy formę z ciasta z lodówki, rozprowadzamy masę twarogową, pogłębiamy pozostałe plasterki mandarynki na wierzchu i pieczemy ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. Jeśli góra jest zbyt rumiana, przykryj ją folią. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a dopiero potem podajemy.
ciasto okazuje się bardzo smaczne i piękne, naprawdę – muzyka duszy, Nokturn.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g