babeczki dzień i noc z bananem i czekoladą na kefirze
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
przekrój kefir na pół, dodaj semolinę do jednej części i pozostaw na 12 godzin
gdy semolina pęcznieje, dodaj cukier, jajko, wanilinę i wymieszaj
dodaj sodę do innej części kefiru, po 30 minutach będzie bulgotać
rozpuść margarynę i dodaj ją do kefiru z sodą
Połącz mieszanki, dodaj mąkę i podziel na pół na 2 części
dodaj kakao do jednej części
w inny pokrojony banan
rozlewamy ciasto do foremek-mam selikonowe
pieczemy w210gr przez 20 minut
przekręć wykałaczkę do gotowości i wyjmij, ostudź i wyjmij z foremek.
posyp cukrem pudrem i zjedz oba policzki
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
