skład / składniki
metoda gotowania
ciasto tworzymy z mieszanki drożdży, połowy mąki i jednej trzeciej ciepłej śmietany. Pozostaw ciasto do dojrzewania przez godzinę lub mniej. W gotowym cieście wymieszaj cukier, żółtka i zmiękczone masło. Wskazane jest, aby pokroić to drugie na kawałki, aby ułatwić mieszanie.
po zamieszaniu dodaj pozostałą mąkę, kawałki gałki muszkatołowej, migdały, śmietanę i różne suszone owoce do uformowanego ciasta w dowolnej kombinacji. Zagniatamy ciasto i czekamy, aż wyrośnie, dojrzewając w ciepłym miejscu.
naczynie do pieczenia należy przykryć natłuszczonym papierem do pieczenia posypanym wewnątrz formy panierką lub po prostu mocno pokruszoną bułką tartą. Napełniamy tylko połowę pojemnika, pozostawiając dodatkowe miejsce na ciasto. Przed wysłaniem do piekarnika dajemy ciastu trochę więcej czasu, w którym powinno ono samodzielnie zająć drugą połowę formy.
umieść królewskie ciasto w piekarniku rozgrzanym do stu stopni lub nieco więcej. Czekamy, aż będzie gotowy. Monitorujemy stan testu. Kiedy jest pokryty twardą skórką-zaczynamy zwracać szczególną uwagę, aby nie przeoczyć momentu gotowości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g