skład / składniki
metoda gotowania
więc zabraliśmy się do robienia ciasta szczawiowego. Przygotowujemy warzywa, myjąc je i siekając. Pokrój ząbki czosnku i cebulę na kawałki, dodając je do bezkształtnej zielonej masy.& nbsp;przenosimy pokruszony stos na patelnię, lekko dodajemy wodę, dusimy.
dusić, aż cebula i czosnek zmiękną. Następnie przenosimy je na sito, po drodze pozbywając się wywaru. Niech przyszłe nadzienie ostygnie, a my przejdziemy do ciasta.
ugniatanie mąki wymaga jednego jajka, soli z margaryną i oczywiście mąki. Wymieszaj składniki przyszłego ciasta i zacznij ugniatać. W trzecim punkcie gotowania wracamy do nadzienia. Ciasto przenosi się na półkę lodówki.
górę duszonego szczawiu z cebulą i czosnkiem ugniatamy z mieszanką ubitego jajka, okruchów sera i kwaśnej śmietany. Dodaj do nich sól i proszek gałki muszkatołowej. Przeszkadzamy i zbliżamy się do etapu pieczenia.
nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Wyjmij ciasto z lodówki, pozwól mu się stopić i rozprowadź foremki w całej przestrzeni. Rozłóż nadzienie na wierzchu. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W tym upale ciasto szczawiowe upiecze się w mniej niż godzinę. Organizujemy mu okresowe kontrole podczas pieczenia. Gotowe danie powinno zmienić kolor ciasta. Stanie się również sztywny i straci lepkość. Sprawdzamy stopień pieczenia, szturchając ciasto wykałaczką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g