ciasto ze szczawiem z cebulą i kwaśną śmietaną

Proste ciasto z przyjemną kwaskowatością-zdrowe i niesamowicie smaczne! Ciasto szczawiowe zachwyca nasz stół przy każdej okazji, jest nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe, a z herbatą jest po prostu doskonałe! Przygotowanie ciasta szczawiowego nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka, za pierwszym razem wyszło mi całkiem nieźle, chociaż wszystkie kolejne ciasta okazały się lepsze.
ChoinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 43 % 19 g
węglowodany 45 % 20 g
265 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

więc zabraliśmy się do robienia ciasta szczawiowego. Przygotowujemy warzywa, myjąc je i siekając. Pokrój ząbki czosnku i cebulę na kawałki, dodając je do bezkształtnej zielonej masy.& nbsp;przenosimy pokruszony stos na patelnię, lekko dodajemy wodę, dusimy.

dusić, aż cebula i czosnek zmiękną. Następnie przenosimy je na sito, po drodze pozbywając się wywaru. Niech przyszłe nadzienie ostygnie, a my przejdziemy do ciasta.

ugniatanie mąki wymaga jednego jajka, soli z margaryną i oczywiście mąki. Wymieszaj składniki przyszłego ciasta i zacznij ugniatać. W trzecim punkcie gotowania wracamy do nadzienia. Ciasto przenosi się na półkę lodówki.

górę duszonego szczawiu z cebulą i czosnkiem ugniatamy z mieszanką ubitego jajka, okruchów sera i kwaśnej śmietany. Dodaj do nich sól i proszek gałki muszkatołowej. Przeszkadzamy i zbliżamy się do etapu pieczenia.

nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Wyjmij ciasto z lodówki, pozwól mu się stopić i rozprowadź foremki w całej przestrzeni. Rozłóż nadzienie na wierzchu. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W tym upale ciasto szczawiowe upiecze się w mniej niż godzinę. Organizujemy mu okresowe kontrole podczas pieczenia. Gotowe danie powinno zmienić kolor ciasta. Stanie się również sztywny i straci lepkość. Sprawdzamy stopień pieczenia, szturchając ciasto wykałaczką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy