lasagne ze szpinakiem i serem
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
w sklepach znalezienie arkuszy lasagne było prawie niemożliwe i trzeba było ręcznie przygotować ciasto. Z tego powodu byłem zbyt leniwy, aby często gotować lasagne. Teraz taki problem jest rzadkością, więc gotuję go bardzo często, ponieważ uwielbiam kuchnię włoską, nawet w naszym rosyjskim wykonaniu.
przepis na lasagne ze szpinakiem został znacznie uproszczony dzięki zastosowaniu gotowych arkuszy lasagne, ale nadal jest dość pracochłonny.
zetrzyj ser na grubej tarce, pokrój cebulę w półpierścienie, a pomidory w kostkę.
podsmaż cebulę, aż będzie całkowicie przezroczysta, dodaj mięso mielone i pomidory, sól. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż, aż płyn całkowicie wyparuje z patelni.
szpinak dokładnie spłukujemy i kroimy.
następnie smaż szpinak, aż będzie miękki.
nawiasem mówiąc, możesz użyć mrożonego szpinaku, ale wolę świeży, więc robię taką lasagne tylko latem.
ubij jajka ze śmietaną, solą.
przygotuj arkusze lasagne zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
wlej trochę śmietany do przygotowanego naczynia do pieczenia, połóż arkusze lasagne na całej powierzchni dna.
następnie włóż połowę szpinaku, mięso mielone, posyp serem i przykryj całość arkuszami lasagne.
ponownie rozłóż szpinak, mięso mielone i posyp serem.
przykryj arkuszami lasagne i posyp serem na wierzchu. Następnie wypełnij całą strukturę resztkami śmietany.
lasagne ze szpinakiem piecze się przez około 45 minut w temperaturze 180 -200 stopni.
przepis na lasagne ze szpinakiem został znacznie uproszczony dzięki zastosowaniu gotowych arkuszy lasagne, ale nadal jest dość pracochłonny.
zetrzyj ser na grubej tarce, pokrój cebulę w półpierścienie, a pomidory w kostkę.
podsmaż cebulę, aż będzie całkowicie przezroczysta, dodaj mięso mielone i pomidory, sól. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż, aż płyn całkowicie wyparuje z patelni.
szpinak dokładnie spłukujemy i kroimy.
następnie smaż szpinak, aż będzie miękki.
nawiasem mówiąc, możesz użyć mrożonego szpinaku, ale wolę świeży, więc robię taką lasagne tylko latem.
ubij jajka ze śmietaną, solą.
przygotuj arkusze lasagne zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
wlej trochę śmietany do przygotowanego naczynia do pieczenia, połóż arkusze lasagne na całej powierzchni dna.
następnie włóż połowę szpinaku, mięso mielone, posyp serem i przykryj całość arkuszami lasagne.
ponownie rozłóż szpinak, mięso mielone i posyp serem.
przykryj arkuszami lasagne i posyp serem na wierzchu. Następnie wypełnij całą strukturę resztkami śmietany.
lasagne ze szpinakiem piecze się przez około 45 minut w temperaturze 180 -200 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g