pieczone ziemniaki w mleku

zamiast zwykłej śmietanki - mleko! A co! Nie gorzej! Łatwość przygotowania Innym prostym przepisem na ziemniaki są pieczone ziemniaki w mleku.
Petra-♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 65 % 13 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj mleko z przyprawami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż do formy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij mlekiem.Wypiekać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.
przepis jest niezwykle prosty i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności.
ziemniaki z mlekiem są zaskakująco delikatne i nadają się jako dodatek do prawie każdego dania, czy to warzyw, ryb czy mięsa.
umyte i obrane ziemniaki kroimy w plastry o grubości około 4 milimetrów.
obierz i posiekaj czosnek, a następnie usmaż na maśle, a po wyjęciu z patelni wlej tam mleko.
włóż gałkę muszkatołową, goździki, pieprz i sól do mleka, a następnie zagotuj.
nasmaruj naczynie do pieczenia olejem, rozłóż plastry ziemniaków i napełnij powstałą mieszanką mleka.
piecz całkowitą masę w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około półtorej godziny.
kilka minut przed gotowaniem posyp ziemniaki startym serem.
stół jest podawany na gorąco.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy