pieczone ziemniaki w mleku
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
przepis jest niezwykle prosty i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności.
ziemniaki z mlekiem są zaskakująco delikatne i nadają się jako dodatek do prawie każdego dania, czy to warzyw, ryb czy mięsa.
umyte i obrane ziemniaki kroimy w plastry o grubości około 4 milimetrów.
obierz i posiekaj czosnek, a następnie usmaż na maśle, a po wyjęciu z patelni wlej tam mleko.
włóż gałkę muszkatołową, goździki, pieprz i sól do mleka, a następnie zagotuj.
nasmaruj naczynie do pieczenia olejem, rozłóż plastry ziemniaków i napełnij powstałą mieszanką mleka.
piecz całkowitą masę w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około półtorej godziny.
kilka minut przed gotowaniem posyp ziemniaki startym serem.
stół jest podawany na gorąco.
ziemniaki z mlekiem są zaskakująco delikatne i nadają się jako dodatek do prawie każdego dania, czy to warzyw, ryb czy mięsa.
umyte i obrane ziemniaki kroimy w plastry o grubości około 4 milimetrów.
obierz i posiekaj czosnek, a następnie usmaż na maśle, a po wyjęciu z patelni wlej tam mleko.
włóż gałkę muszkatołową, goździki, pieprz i sól do mleka, a następnie zagotuj.
nasmaruj naczynie do pieczenia olejem, rozłóż plastry ziemniaków i napełnij powstałą mieszanką mleka.
piecz całkowitą masę w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około półtorej godziny.
kilka minut przed gotowaniem posyp ziemniaki startym serem.
stół jest podawany na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g