skład / składniki
gotowanie krok po kroku
białka jaj są lepsze niż "postarzane". Aby to zrobić, oddziel białka od żółtek. Wlej białka do szklanki lub miski, dokręć miskę folią spożywczą i włóż do lodówki (ale możesz zostawić ją w temperaturze pokojowej) na noc. W lodówce białka mogą stać przez 3-5 dni-nie zepsują się, ale "zestarzeją się" i nabiorą specjalnych właściwości.
Mąkę przesiać do miski, dodać połowę cukru (95 g), cukier waniliowy i sól na czubku noża.
wymieszaj suchą mieszankę trzepaczką (aby nasycić ją tlenem).
wlej białka do czystej miski, dodaj sok z cytryny i ubijaj, na średniej lub dużej prędkości miksera, aż powstanie lekka, puszysta piana.
stopniowo, bez przerywania ubijania, dodaj pozostały cukier.
ubij białka z cukrem na średnią pianę.
białka ubite do średnio spienionego etapu nie kapają tak bardzo z łopatek miksera, jak w początkowej fazie ubijania. Jednocześnie na powierzchni ubitej masy przez pewien czas utrzymuje się ślad masy białkowej kapiącej z trzepaczki.
dodaj mąkę z solą i cukrem do ubitych białek.
szybko, ale delikatnie, wymieszaj masę łyżką lub szpatułką, od góry do dołu, aż białka wchłoną mąkę.
formę na anielski biszkopt (w formie pierścienia, z otworem pośrodku) skropić wodą (nie trzeba smarować olejem).
włóż ciasto do formy i wygładź powierzchnię.
umieść formę z ciastem w piekarniku nagrzanym do ~177-180°C.
Piec anielski biszkopt przez ~20-35 minut (w zależności od funkcji piekarnika).
gotowy biszkopt powiększa się ~ 1,5 razy i jest pokryty złotą skórką.
wyjmij formę z biszkoptem z piekarnika i ostrożnie odwróć, zakładając butelkę z wysoką szyjką.
pozostaw biszkopt do ostygnięcia na ~1 godzinę.
następnie ostrożnie nożem oddziel biszkopt od boków formy, Odwróć na ruszt i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g