biszkopt waniliowy do ciasta

Nawet anioły zyskają! Przepyszny przepis na prawdziwe słodycze! Zwiewny biszkopt o delikatnym waniliowym smaku!!! Delikatny w smaku anielski biszkopt jest łatwy do zrobienia, dar niebios dla kolekcjonerów ciastek!!!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 87 % 47 g
217 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

białka jaj są lepsze niż "postarzane". Aby to zrobić, oddziel białka od żółtek. Wlej białka do szklanki lub miski, dokręć miskę folią spożywczą i włóż do lodówki (ale możesz zostawić ją w temperaturze pokojowej) na noc. W lodówce białka mogą stać przez 3-5 dni-nie zepsują się, ale "zestarzeją się" i nabiorą specjalnych właściwości.

Mąkę przesiać do miski, dodać połowę cukru (95 g), cukier waniliowy i sól na czubku noża.
wymieszaj suchą mieszankę trzepaczką (aby nasycić ją tlenem).
wlej białka do czystej miski, dodaj sok z cytryny i ubijaj, na średniej lub dużej prędkości miksera, aż powstanie lekka, puszysta piana.
stopniowo, bez przerywania ubijania, dodaj pozostały cukier.
ubij białka z cukrem na średnią pianę.

białka ubite do średnio spienionego etapu nie kapają tak bardzo z łopatek miksera, jak w początkowej fazie ubijania. Jednocześnie na powierzchni ubitej masy przez pewien czas utrzymuje się ślad masy białkowej kapiącej z trzepaczki.

dodaj mąkę z solą i cukrem do ubitych białek.
szybko, ale delikatnie, wymieszaj masę łyżką lub szpatułką, od góry do dołu, aż białka wchłoną mąkę.
formę na anielski biszkopt (w formie pierścienia, z otworem pośrodku) skropić wodą (nie trzeba smarować olejem).
włóż ciasto do formy i wygładź powierzchnię.
umieść formę z ciastem w piekarniku nagrzanym do ~177-180°C.
Piec anielski biszkopt przez ~20-35 minut (w zależności od funkcji piekarnika).
gotowy biszkopt powiększa się ~ 1,5 razy i jest pokryty złotą skórką.
wyjmij formę z biszkoptem z piekarnika i ostrożnie odwróć, zakładając butelkę z wysoką szyjką.
pozostaw biszkopt do ostygnięcia na ~1 godzinę.
następnie ostrożnie nożem oddziel biszkopt od boków formy, Odwróć na ruszt i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy