karaś w sosie tarchunowym

nieoczekiwane rozwiązanie sosu rybnego dla miłośników odkrywania nowych rzeczy. Usmażyłem jednego karasia na patelni na oleju roślinnym. Okazało się również pyszne. Lepiej jest używać dużych Karasi, ponieważ w małych Jest wiele nasion. Wskazane jest rozpoczęcie gotowania wieczorem, aby pozostawić rybę w solance na noc.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 14 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 0 % 0 g
134 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Opłucz rybę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż do solanki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wysuszyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Składniki sosu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj tarhun.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Grind tarhun.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przyprawy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj majonez.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Namaść sos na rybę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Owinąć folią.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Udekoruj...

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ser, masło i ziemniaki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż do piekarnika.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Namaść sosem po godzinie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Bon appetit!

przygotuj rybę. Oczyść go i umyj pod ściekami. Przygotuj solankę (2 łyżki. l sól na litr wody) i solone karasie w nim przez 6-8 godzin. Następnie dokładnie je spłucz i osusz, układając na ręczniku.
teraz przygotuj sos do marynowania Karasi.
zmiel Tarhun w moździerzu lub blenderze, dodaj szczyptę soli, octu, przypraw i mieszając łyżką dodaj majonez. Otrzymasz kwaśną śmietanę.
posmaruj wierzch i brzuch ryby sosem tarchunowym i pozostaw do marynowania jeszcze przez kilka godzin (zależy od twojej cierpliwości: im dłużej, tym lepiej)
wreszcie pieczemy karasia w piekarniku w temperaturze 180 ° C przez około 1-1, 5 godziny, owijając je folią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Karaś gotowany - 102   kcal/100g
  • Karaś świeży - 87   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy