tarta Taten na maśle z jabłkami i żurawiną

niesamowicie delikatne ciasto, pozostawia przyjemny jabłkowy posmak. Ciasto okazuje się bardzo delikatne, ciasto przypomina kruche, a nadzienie jest niesamowicie smaczne. To ciasto można podawać ze śmietaną lub lodami. To ciasto jest również nazywane tarte Taten, ciastem zmiennokształtnym. Przygotowanie jest dość proste. A wynik cię zachwyci.
verona11Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 65 % 30 g
242 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie ciasta: przesiać mąkę do miski i zmielić z masłem na drobne okruchy, dodać cukier puder i lekko ubite jajko. Dobrze zagniataj, aż okruchy się skleją, a ciasto będzie gładkie. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki podczas przygotowywania nadzienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło na patelni,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier i wodę. Dobrze mieszaj na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie zwiększ ogień i gotuj mieszaninę bez mieszania, aż do nasyconego brązu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ten karmel do formy, lepiej wziąć cały, posypać żurawiną i ułożyć cienkie plasterki jabłek, obrane ze skórki i nasion.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj ciasto w okrąg nieco większy niż średnica formy. Przełóż ciasto na jabłka i zagnij krawędzie do wewnątrz. Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut, aby ciasto stało się jasnozłote.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij ciasto z piekarnika, pozwól mu odpocząć przez kilka minut i odwróć na duży talerz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy