skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Przygotowanie ciasta: przesiać mąkę do miski i zmielić z masłem na drobne okruchy, dodać cukier puder i lekko ubite jajko. Dobrze zagniataj, aż okruchy się skleją, a ciasto będzie gładkie. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki podczas przygotowywania nadzienia.
Krok 3:
Rozpuść masło na patelni,
Krok 4:
Dodaj cukier i wodę. Dobrze mieszaj na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie zwiększ ogień i gotuj mieszaninę bez mieszania, aż do nasyconego brązu.
Krok 5:
Wlej ten karmel do formy, lepiej wziąć cały, posypać żurawiną i ułożyć cienkie plasterki jabłek, obrane ze skórki i nasion.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto w okrąg nieco większy niż średnica formy. Przełóż ciasto na jabłka i zagnij krawędzie do wewnątrz. Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut, aby ciasto stało się jasnozłote.
Krok 7:
Wyjmij ciasto z piekarnika, pozwól mu odpocząć przez kilka minut i odwróć na duży talerz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g