pieczone pomidory z mięsem w folii

obfite kosze nadziewane mielonym mięsem i przyprawami na świąteczny obiad. Mięso mielone jest smaczne, gdy zawiera kolendrę, bazylię i cytron (cytron to cząber, to także Bułgarska czubritsa,to także uzbecki Jambul, to także mołdawski chimbru, bez którego nie możemy obejść się bez szanującego się mięsa mielonego). Często pieczę pomidory w folii, doprawiając je olejem roślinnym, przyprawiając przyprawami i podając jako dodatek do dania głównego. Ale dzisiaj chcę pokazać, jak ja, piecząc pomidory w folii, podaję je jako danie główne do przystawki.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 53 % 9 g
węglowodany 24 % 4 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddziel od kości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przewiń przez M / R...

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj paprykę i zioła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cebula i smalec...

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    ... obsmażać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mięso mielone.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj pomidory.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Usuń rdzeń.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zrób wgłębienie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zetrzyj miazgę...

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    ... i czesnik.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj do mięsa mielonego.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj zielenie...

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    ... i surowe jajko.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dopraw pomidory...

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    ... mielonym i majonezem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Zawiń w folię.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Włóż do piekarnika.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Upiec...

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    ... do złotego koloru.

  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
musimy ugotować mięso mielone.
mięso (lepiej wziąć mięso na kościach, jest bardziej soczyste niż polędwica) należy umyć i ugotować do miękkości, posolić.
przepuść gotowane mięso, część świeżych ziół i ostrą paprykę przez maszynę do mięsa.
smażyć cebulę na smalcu lub oleju roślinnym, dodać mięso mielone, wymieszać, smażyć przez 5 minut.
przygotuj pomidory: odetnij wierzchołki nożem. Najpierw zrób wgłębienie za pomocą noża, a następnie łyżki.
uformowany miąższ pomidorów i czosnek zmielić na tarce i dodać do mięsa mielonego. Gotuj przez 3 minuty, ostudź. Dodaj posiekaną resztę zieleni i jajko, wymieszaj.
kosze pomidorowe, lekko posolić, napełnić mielonym mięsem i na wierzch posmarować roztopionym serem.
faszerowane pomidory owinąć folią, pozostawiając "okno" na wierzchu, włożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C. Po 50 minutach wyjmij pomidory, Otwórz "okno" w folii, wróć do piekarnika i zrumień przez 10-15 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy