ciasteczka jabłkowe na żółtkach i śmietanie

najsmaczniejsze kruche ciasteczka z kwaśną śmietaną z nadzieniem jabłkowym. Ciasteczka jabłkowe "rumiane policzki" są proste w przygotowaniu, są bardzo smaczne... Jabłko w środku po upieczeniu zamienia się w delikatny, luźny krem, lekko oprawiony w najdelikatniejszą skorupkę z kwaśnej śmietany!!! Podczas pieczenia dom wypełnia się kuszącym jabłkowym smakiem, który nie pozostawi nikogo obojętnym!!!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 65 % 28 g
229 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem.
dodaj roztopione masło, śmietanę i zagnieść delikatne ciasto. Włóż do torby i wyślij do lodówki na godzinę.
w tym czasie obierz jabłka, pokrój na pół. Usuń łodygę i wytnij rdzeń.
podziel ciasto na 9-10 części. Zwiń każdy w kulkę i pozostaw na 10 minut.
następnie zwiń każdą kulkę w okrąg o grubości 3-4 mm.połóż połowę jabłka na środku, przekrojem do góry. W razie potrzeby do wgłębienia jabłka można dodatkowo wlać cukier lub włożyć suszone owoce.
podnieś krawędzie ciasta i połącz nad nadzieniem.
w ten sposób uformuj wszystkie elementy.
wysmaruj wypukłą część każdego ciasteczka żółtkiem i posyp cukrem. Ułóż na natłuszczonej blasze do pieczenia szwem do dołu. Nakłuj powierzchnię ciastek widelcem w kilku miejscach.
Wyślij do piekarnika i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 170-180 stopni.
na wierzch można posypać cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy