skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem.
dodaj roztopione masło, śmietanę i zagnieść delikatne ciasto. Włóż do torby i wyślij do lodówki na godzinę.
w tym czasie obierz jabłka, pokrój na pół. Usuń łodygę i wytnij rdzeń.
podziel ciasto na 9-10 części. Zwiń każdy w kulkę i pozostaw na 10 minut.
następnie zwiń każdą kulkę w okrąg o grubości 3-4 mm.połóż połowę jabłka na środku, przekrojem do góry. W razie potrzeby do wgłębienia jabłka można dodatkowo wlać cukier lub włożyć suszone owoce.
podnieś krawędzie ciasta i połącz nad nadzieniem.
w ten sposób uformuj wszystkie elementy.
wysmaruj wypukłą część każdego ciasteczka żółtkiem i posyp cukrem. Ułóż na natłuszczonej blasze do pieczenia szwem do dołu. Nakłuj powierzchnię ciastek widelcem w kilku miejscach.
Wyślij do piekarnika i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 170-180 stopni.
na wierzch można posypać cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g