przekąska z suszonych wieńców bożonarodzeniowych

szybko się gotuje, wygląda spektakularnie na stole, pysznie! Ten przepis stał się znany mi od mojej mamy, jedyne, co w nim zmieniłem, to podawanie. Ta przekąska była znana w naszej rodzinie od bardzo dawna i zawsze zajmowała honorowe miejsce na świątecznym stole, a pod koniec uczty prawie nigdy nie pozostała. Wygodne jest to, że ma mały rozmiar, co pozwala każdemu spróbować i docenić. Ponadto jest idealny na stół dla dzieci, jeśli wykluczysz majonez i czosnek z kompozycji.
JuleczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 73 % 29 g
węglowodany 5 % 2 g
315 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy użyte składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Układamy suszenie w naczyniach, napełniamy mlekiem, dodajemy gorącą wodę tak, aby płyn pokrył suszenie. Ciepły płyn pozwoli na szybsze zmiękczenie suszarek. Należy jednak uważać, aby ich nie prześwietlić, aby się nie rozpadły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowujemy mięso mielone. Jeśli został zamrożony, rozmrażaj. W razie potrzeby możesz również dodać cebulę do mięsa mielonego. Następnie sól i pieprz do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Trzy sery na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj majonez i czosnek do sera, wszystko wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy tylko suszenie stanie się bardziej miękkie, połóż je na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia, dodaj przygotowane mięso mielone na środku i połóż przygotowany ser z majonezem na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wysyłamy do piekarnika na 200 stopni, czekamy, aż nasza przekąska się zarumieni, 15-20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie rozłóż naszą przekąskę w kółko, udekoruj zielenią, możesz natrzeć ser na wierzchu. Smacznego dla Ciebie i Twoich gości!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Suszenie proste - 341   kcal/100g

Podobne przepisy