ciasto waflowe Ferrero Rocher

wykwintne ciasto na twoim stole spodoba się wszystkim gościom bez wyjątku!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 46 % 37 g
węglowodany 44 % 36 g
467 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty potrzebne do wykonania przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce ubij jajka, dodaj cukier, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Trzepaczką lub mikserem elektrycznym ubij mieszaninę jaj i cukru, aż zwiększy się 3 razy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej orzechy laskowe, wstępnie zmielone w młynku do kawy, do stanu gruboziarnistego, do osobnej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia do orzechów laskowych. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do mieszanki jajeczno-cukrowej w 3 krokach dodaj mieszankę mąki orzechowej, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając od góry do dołu. Uważaj, aby nie pozostały grudki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po dodaniu mieszanki mąki orzechowej przyszłe ciasto nieco się uspokoi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką lub bułką tartą formy. Piec w piekarniku przez około 40 minut w 175 stopniach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas pieczenia ciasta połam czekoladę na kawałki i rozpuść ją w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej, mieszając szpatułką. Schłodzić czekoladę do temperatury pokojowej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W międzyczasie rozdrobnij gofry na okruchy. W przypadku tego ciasta lepiej jest wziąć gofry z nadzieniem mlecznym, czekoladowym lub orzechowym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do schłodzonej rozpuszczonej czekolady dodaj pastę czekoladową Nutella o temperaturze pokojowej, dokładnie wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tutaj, w mieszance czekoladowej, dodaj ubite masło o temperaturze pokojowej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wymieszaj mieszankę czekoladowo-maślaną do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem jest gotowy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój schłodzone ciasto na 2 lub 3 ciasta, posmaruj je kremem i posyp okruchami gofrów.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp gotowe ciasto po bokach i na wierzchu okruchami gofrów, udekoruj górne ciasto wzdłuż krawędzi koła cukierkami Ferrero Rocher pokrojonymi na połówki. Ciasto włożyć do lodówki i 30 minut przed podaniem wyjąć.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego! Ciasto ma bardzo bogaty, przyjemny czekoladowo-orzechowy smak. Prawdziwa uczta dla miłośników czekolady!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Gofry - 350   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal/100g

Podobne przepisy