skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Produkty potrzebne do wykonania przepisu.
Krok 2:

W głębokiej misce ubij jajka, dodaj cukier, wymieszaj.
Krok 3:

Trzepaczką lub mikserem elektrycznym ubij mieszaninę jaj i cukru, aż zwiększy się 3 razy.
Krok 4:

Wlej orzechy laskowe, wstępnie zmielone w młynku do kawy, do stanu gruboziarnistego, do osobnej miski.
Krok 5:

Dodaj przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia do orzechów laskowych. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 6:

Do mieszanki jajeczno-cukrowej w 3 krokach dodaj mieszankę mąki orzechowej, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając od góry do dołu. Uważaj, aby nie pozostały grudki.
Krok 7:

Po dodaniu mieszanki mąki orzechowej przyszłe ciasto nieco się uspokoi.
Krok 8:

Wlać ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką lub bułką tartą formy. Piec w piekarniku przez około 40 minut w 175 stopniach.
Krok 9:

Podczas pieczenia ciasta połam czekoladę na kawałki i rozpuść ją w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej, mieszając szpatułką. Schłodzić czekoladę do temperatury pokojowej.
Krok 10:

W międzyczasie rozdrobnij gofry na okruchy. W przypadku tego ciasta lepiej jest wziąć gofry z nadzieniem mlecznym, czekoladowym lub orzechowym.
Krok 11:

Do schłodzonej rozpuszczonej czekolady dodaj pastę czekoladową Nutella o temperaturze pokojowej, dokładnie wymieszaj.
Krok 12:

Tutaj, w mieszance czekoladowej, dodaj ubite masło o temperaturze pokojowej.
Krok 13:

Wymieszaj mieszankę czekoladowo-maślaną do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem jest gotowy.
Krok 14:

Pokrój schłodzone ciasto na 2 lub 3 ciasta, posmaruj je kremem i posyp okruchami gofrów.
Krok 15:

Posyp gotowe ciasto po bokach i na wierzchu okruchami gofrów, udekoruj górne ciasto wzdłuż krawędzi koła cukierkami Ferrero Rocher pokrojonymi na połówki. Ciasto włożyć do lodówki i 30 minut przed podaniem wyjąć.
Krok 16:

Smacznego! Ciasto ma bardzo bogaty, przyjemny czekoladowo-orzechowy smak. Prawdziwa uczta dla miłośników czekolady!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gofry - 350 kcal/100g
- Candy - 397 kcal/100g

