Twix batonik - ciasto
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
ciasto wymieszaj wszystkie składniki w blenderze, aż będą kruche. Włóż do formy i lekko naciśnij. Piec w 180 gr. 25 minut.
posyp gotowe ciasta nasionami słonecznika lub innymi orzechami.
dla karmelu . Skondensowane mleko i masło z miodem gotujemy przez 15 minut na średnim ogniu, ciągle mieszając. Jak ciemnieje - gotowe! Wlać na ciasta, schłodzić.
czekolada. Rozpuść masło z czekoladą w kuchence mikrofalowej i wymieszaj , nałóż na schłodzony Karmel i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
wyjmij schłodzone ciasteczka z foremek i pokrój w romby .
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g