cudowny kwiat
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
zagnieść ciasto. Robiłam to w kombajnie.
Usuń trzecią część ciasta i dodaj kurkumę do koloru do pozostałego ciasta. Natychmiast po ugniataniu wyślij ciasto na noc do lodówki. Lekko posmaruj kubki olejem roślinnym i przykryj folią.
rano wyjmij ciasto, usuń folię, przykryj serwetką i pozostaw na stole na 2 godziny. W tym czasie ciasto rozgrzało się i pasowało.
ciasto podzielone: każdy kolor na 5 części.
pierwszy żółty Kolobok rozwałkować na naleśnik, przenieść na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia, posypać cukrem i posypać kandyzowanymi rodzynkami na brzegach, które moczyły się przez noc. Umieść następny naleśnik na pierwszym, wykonaj tę samą operację. Ściśnij krawędzie. I tak cztery razy. Pozostaw piątą żółtą Kolobok na razie na miejscu.
nie wysypuj niczego na czwarty naleśnik. Dobrze dociśnij go dłońmi i pokrój ostrym nożem na 8 sektorów. Następnie zawiń każdy płatek.
Biała bułka jest również zwinięta w naleśnik, ale mniejszy. Umieść go na środku kwiatu, włóż pod żółte płatki. Posyp cukrem. I tak cztery razy. Nie posypuj niczego górną tortillą. Pokrój go również na 8 sektorów i złóż płatki. Musisz spróbować, aby białe płatki znajdowały się między żółtymi płatkami.
Pozostałe żółte ciasto rozwałkować, posypać cukrem, nałożyć nadzienie, na wierzch rozwałkować białe ciasto,wszystko rozwałkować. Spłaszcz rolkę wzdłuż średnicy środka kwiatu i umieść ją między płatkami. W razie potrzeby możesz posypać środek kwiatu cukrem lub makiem.
posmaruj kwiat ubitym jajkiem z mlekiem i umieść piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
włożyłem do zimnego piekarnika i dopiero wtedy włączyłem. Od tego momentu do gotowego ciasta minęło 30 minut.
Usuń trzecią część ciasta i dodaj kurkumę do koloru do pozostałego ciasta. Natychmiast po ugniataniu wyślij ciasto na noc do lodówki. Lekko posmaruj kubki olejem roślinnym i przykryj folią.
rano wyjmij ciasto, usuń folię, przykryj serwetką i pozostaw na stole na 2 godziny. W tym czasie ciasto rozgrzało się i pasowało.
ciasto podzielone: każdy kolor na 5 części.
pierwszy żółty Kolobok rozwałkować na naleśnik, przenieść na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia, posypać cukrem i posypać kandyzowanymi rodzynkami na brzegach, które moczyły się przez noc. Umieść następny naleśnik na pierwszym, wykonaj tę samą operację. Ściśnij krawędzie. I tak cztery razy. Pozostaw piątą żółtą Kolobok na razie na miejscu.
nie wysypuj niczego na czwarty naleśnik. Dobrze dociśnij go dłońmi i pokrój ostrym nożem na 8 sektorów. Następnie zawiń każdy płatek.
Biała bułka jest również zwinięta w naleśnik, ale mniejszy. Umieść go na środku kwiatu, włóż pod żółte płatki. Posyp cukrem. I tak cztery razy. Nie posypuj niczego górną tortillą. Pokrój go również na 8 sektorów i złóż płatki. Musisz spróbować, aby białe płatki znajdowały się między żółtymi płatkami.
Pozostałe żółte ciasto rozwałkować, posypać cukrem, nałożyć nadzienie, na wierzch rozwałkować białe ciasto,wszystko rozwałkować. Spłaszcz rolkę wzdłuż średnicy środka kwiatu i umieść ją między płatkami. W razie potrzeby możesz posypać środek kwiatu cukrem lub makiem.
posmaruj kwiat ubitym jajkiem z mlekiem i umieść piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
włożyłem do zimnego piekarnika i dopiero wtedy włączyłem. Od tego momentu do gotowego ciasta minęło 30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g