ciasto owocowe owoce w galarecie
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
najważniejszą rzeczą, która powinna być, jest dzielona forma do ciasta. Podstawową zasadą jest pieczenie ciasta biszkoptowego, które bez wyjmowania z formy zalewamy śmietaną. A kiedy stwardnieje, połóż na nim owoce i wlej galaretkę na wierzch.
potrzebne są 2 krzepnięcia.
na biszkopt. Ubij jajka z cukrem mikserem, stopniowo dodając mąkę i skrobię.
formę posmarować masłem i posypać mąką. Wlać ciasto do formy i wysłać do piekarnika na 30-45 minut w temperaturze 200*.
po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw biszkopt na około godzinę. Wtedy biszkopt się nie uspokoi.
gdy biszkopt ostygnie, ostrożnie pokrój nożem z ząbkami ciasta wzdłuż i posmaruj powierzchnię dolnego ciasta dżemem morelowym (lub innym). Następnie złóż biszkopt i umieść go z powrotem w formie.
kremowy suflet. Rozcieńczyć jedną torebkę żelatyny w 250 ml gorącej wody. Mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Ostudzić.
ubij śmietanę z cukrem. Dodaj żelatynę i cukier waniliowy do śmietany, wymieszaj. Włóż krem do lodówki na 15-20 minut, aby zagęścić.
Wytnij szeroki pasek z papieru do pieczenia i ułóż go wewnątrz boku formy, aby zamrożony krem nie przykleił się do formy, gdy ją zdobędziemy.
następnie nałóż krem na ciasto, nie wyjmując go z formy i wyślij półgotowane ciasto do lodówki, aby zestaliło się.
pokrój i osusz owoce. Połóż je na zamrożonej warstwie śmietany.
a galaretka gotować zgodnie z instrukcjami zapisanymi na opakowaniu. Następnie wlej ciasto z owocami. I ponownie Wyślij do lodówki.
kwaśna galaretka (z ananasa, cytryny, kiwi) jest najbardziej odpowiednia do ciasta owocowego. Wszystkie owoce najlepiej pokroić na płaskie kawałki.
do biszkoptu można dodać rodzynki, maki, orzechy do smaku, skórkę z cytryny.
potrzebne są 2 krzepnięcia.
na biszkopt. Ubij jajka z cukrem mikserem, stopniowo dodając mąkę i skrobię.
formę posmarować masłem i posypać mąką. Wlać ciasto do formy i wysłać do piekarnika na 30-45 minut w temperaturze 200*.
po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw biszkopt na około godzinę. Wtedy biszkopt się nie uspokoi.
gdy biszkopt ostygnie, ostrożnie pokrój nożem z ząbkami ciasta wzdłuż i posmaruj powierzchnię dolnego ciasta dżemem morelowym (lub innym). Następnie złóż biszkopt i umieść go z powrotem w formie.
kremowy suflet. Rozcieńczyć jedną torebkę żelatyny w 250 ml gorącej wody. Mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Ostudzić.
ubij śmietanę z cukrem. Dodaj żelatynę i cukier waniliowy do śmietany, wymieszaj. Włóż krem do lodówki na 15-20 minut, aby zagęścić.
Wytnij szeroki pasek z papieru do pieczenia i ułóż go wewnątrz boku formy, aby zamrożony krem nie przykleił się do formy, gdy ją zdobędziemy.
następnie nałóż krem na ciasto, nie wyjmując go z formy i wyślij półgotowane ciasto do lodówki, aby zestaliło się.
pokrój i osusz owoce. Połóż je na zamrożonej warstwie śmietany.
a galaretka gotować zgodnie z instrukcjami zapisanymi na opakowaniu. Następnie wlej ciasto z owocami. I ponownie Wyślij do lodówki.
kwaśna galaretka (z ananasa, cytryny, kiwi) jest najbardziej odpowiednia do ciasta owocowego. Wszystkie owoce najlepiej pokroić na płaskie kawałki.
do biszkoptu można dodać rodzynki, maki, orzechy do smaku, skórkę z cytryny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal / 100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g