ciasto owocowe owoce w galarecie

bardzo jasny i elegancki przysmak spodoba się gościom i domownikom. Smacznie. Nie tak czasochłonny proces, jak się wydaje na pierwszy rzut oka.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 20 % 10 g
węglowodany 67 % 33 g
249 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 10 min
najważniejszą rzeczą, która powinna być, jest dzielona forma do ciasta. Podstawową zasadą jest pieczenie ciasta biszkoptowego, które bez wyjmowania z formy zalewamy śmietaną. A kiedy stwardnieje, połóż na nim owoce i wlej galaretkę na wierzch.
potrzebne są 2 krzepnięcia.

na biszkopt. Ubij jajka z cukrem mikserem, stopniowo dodając mąkę i skrobię.
formę posmarować masłem i posypać mąką. Wlać ciasto do formy i wysłać do piekarnika na 30-45 minut w temperaturze 200*.
po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw biszkopt na około godzinę. Wtedy biszkopt się nie uspokoi.

gdy biszkopt ostygnie, ostrożnie pokrój nożem z ząbkami ciasta wzdłuż i posmaruj powierzchnię dolnego ciasta dżemem morelowym (lub innym). Następnie złóż biszkopt i umieść go z powrotem w formie.

kremowy suflet. Rozcieńczyć jedną torebkę żelatyny w 250 ml gorącej wody. Mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Ostudzić.

ubij śmietanę z cukrem. Dodaj żelatynę i cukier waniliowy do śmietany, wymieszaj. Włóż krem do lodówki na 15-20 minut, aby zagęścić.

Wytnij szeroki pasek z papieru do pieczenia i ułóż go wewnątrz boku formy, aby zamrożony krem nie przykleił się do formy, gdy ją zdobędziemy.

następnie nałóż krem na ciasto, nie wyjmując go z formy i wyślij półgotowane ciasto do lodówki, aby zestaliło się.

pokrój i osusz owoce. Połóż je na zamrożonej warstwie śmietany.

a galaretka gotować zgodnie z instrukcjami zapisanymi na opakowaniu. Następnie wlej ciasto z owocami. I ponownie Wyślij do lodówki.
kwaśna galaretka (z ananasa, cytryny, kiwi) jest najbardziej odpowiednia do ciasta owocowego. Wszystkie owoce najlepiej pokroić na płaskie kawałki.
do biszkoptu można dodać rodzynki, maki, orzechy do smaku, skórkę z cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal / 100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy