Sałatka z filetem z kurczaka w pomarańczach

Łatwa sałatka w wyrafinowanej prezentacji. Intryguje wszystkich! Połączenie wszystkich składników jest niesamowite! To moja ulubiona sałatka na świecie. To nawet nie jest sałatka-to prawdziwa uczta! Widziałem to piękno na jednym nieklasycznym weselu. Kochankowie latali wtedy balonem, a goście poczęstowali się niezwykłymi potrawami i tańczyli pod przytulnymi namiotami na łonie natury, czekając, aż wrócą. Te porcje sałaty w pomarańczach były jedną z najsmaczniejszych przekąsek tego święta! Oczywiście nie mogłem powstrzymać się od przyjęcia recepty.
JANORAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 21 % 4 g
121 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Filet z kurczaka drobno posiekany

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pomarańcze Zig-zagom na połówki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zeskrob miąższ z połówek pomarańczy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż kosze sałatkowe na talerzu

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smacznego!

1. Filet z kurczaka ugotować, ostudzić i drobno posiekać.
2. Umyj pomarańcze, parz wrzącą wodą i odetnij każdy z nich małym nożem w kółko (patrz zdjęcie).
lekko Przewiń i podziel dwie połówki. Co zaskakujące-jest to bardzo łatwe do zrobienia. Pomarańcza łatwo rozchodzi się na dwie części.
3. Obierz połówki pomarańczy z miąższu. Usuń filmy z miazgi i włóż miazgę oczyszczoną w ten sposób do salaterki.
4. Dodaj drobno posiekany filet z kurczaka do miąższu pomarańczy.
5. Ogórki i czerwoną paprykę pokroić w małe paski, dodać do salaterki do filetów i pomarańczy.
6. Pamiętaj, aby dodać sól!
7. Dodaj majonez, wymieszaj.
8. Ułóż gotową sałatkę w obranych połówkach pomarańczy.
9.Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy