ciasto & quot; Symfonia kawy"

najdelikatniejsze ciasto dla fanów kawy i czekolady.
arinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 57 % 28 g
283 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
najpierw musisz zrobić szyfonowy biszkopt kawowo-czekoladowy. "Szyfon" wskazuje, że biszkopt jest delikatny, bardzo przewiewny, jak gąbka. Zrobiłam ciasto jednak z połowy normy. Dlatego składniki kremu są wskazane dla połowy porcji. Aby uzyskać pełną normę, objętość kremu należy podwoić.

na biszkopt: zaparz kawę w gorącej wodzie. Posiekaj czekoladę (nożem lub tarką).

osobno wymieszaj mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia.

na wzgórzu z mąki robimy zagłębienie, w którym wlewamy olej roślinny, oddzielnie żółtka (3 sztuki), kawę i wanilię. Wyrabiać. Włóż startą czekoladę i ponownie ugniataj. Oddzielnie ubij białka kwasem cytrynowym, aż będą stabilne (białka nie powinny wypadać z miski). Dodaj je do ciasta.

wymieszaj wszystko szpatułką, aby nie wyprzeć powietrza z białek. Przykryj spód formy pergaminem. Wlać ciasto.

pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60 lub 70 minut.

następnie wyjmij i ostudź bezpośrednio w formie. Pokrój na 3 warstwy. Sam biszkopt jest miękki, wilgotny, o aromacie kawowo-czekoladowym.

krem do ciasta

wymieszaj twaróg z cukrem pudrem i śmietaną, przewiń w blenderze, aż będzie gładki. Nie będzie zbyt słodkiego kremu. Ubij śmietanę osobno na miękkie szczyty. Łączymy je z mieszanką twarogu.

posmaruj pierwsze ciasto kremem. Połóż drugi na wierzchu, posmaruj kremem, po trzecim. Całe ciasto jest również pokryte i wyrównane nożem. I dekorujemy do woli. Możesz kakao na wierzchu, na krawędziach-chipsy czekoladowe.

nalegaj na cztery godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg"vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g

Podobne przepisy