ciasto & amp;quot; Symfonia kawy& quot;
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
najpierw musisz zrobić szyfonowy biszkopt kawowo-czekoladowy. "Szyfon" wskazuje, że biszkopt jest delikatny, bardzo przewiewny, jak gąbka. Zrobiłam ciasto jednak z połowy normy. Dlatego składniki kremu są wskazane dla połowy porcji. Aby uzyskać pełną normę, objętość kremu należy podwoić.
na biszkopt: zaparz kawę w gorącej wodzie. Posiekaj czekoladę (nożem lub tarką).
osobno wymieszaj mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia.
na wzgórzu z mąki robimy zagłębienie, w którym wlewamy olej roślinny, oddzielnie żółtka (3 sztuki), kawę i wanilię. Wyrabiać. Włóż startą czekoladę i ponownie ugniataj. Oddzielnie ubij białka kwasem cytrynowym, aż będą stabilne (białka nie powinny wypadać z miski). Dodaj je do ciasta.
wymieszaj wszystko szpatułką, aby nie wyprzeć powietrza z białek. Przykryj spód formy pergaminem. Wlać ciasto.
pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60 lub 70 minut.
następnie wyjmij i ostudź bezpośrednio w formie. Pokrój na 3 warstwy. Sam biszkopt jest miękki, wilgotny, o aromacie kawowo-czekoladowym.
krem do ciasta
wymieszaj twaróg z cukrem pudrem i śmietaną, przewiń w blenderze, aż będzie gładki. Nie będzie zbyt słodkiego kremu. Ubij śmietanę osobno na miękkie szczyty. Łączymy je z mieszanką twarogu.
posmaruj pierwsze ciasto kremem. Połóż drugi na wierzchu, posmaruj kremem, po trzecim. Całe ciasto jest również pokryte i wyrównane nożem. I dekorujemy do woli. Możesz kakao na wierzchu, na krawędziach-chipsy czekoladowe.
nalegaj na cztery godziny.
na biszkopt: zaparz kawę w gorącej wodzie. Posiekaj czekoladę (nożem lub tarką).
osobno wymieszaj mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia.
na wzgórzu z mąki robimy zagłębienie, w którym wlewamy olej roślinny, oddzielnie żółtka (3 sztuki), kawę i wanilię. Wyrabiać. Włóż startą czekoladę i ponownie ugniataj. Oddzielnie ubij białka kwasem cytrynowym, aż będą stabilne (białka nie powinny wypadać z miski). Dodaj je do ciasta.
wymieszaj wszystko szpatułką, aby nie wyprzeć powietrza z białek. Przykryj spód formy pergaminem. Wlać ciasto.
pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60 lub 70 minut.
następnie wyjmij i ostudź bezpośrednio w formie. Pokrój na 3 warstwy. Sam biszkopt jest miękki, wilgotny, o aromacie kawowo-czekoladowym.
krem do ciasta
wymieszaj twaróg z cukrem pudrem i śmietaną, przewiń w blenderze, aż będzie gładki. Nie będzie zbyt słodkiego kremu. Ubij śmietanę osobno na miękkie szczyty. Łączymy je z mieszanką twarogu.
posmaruj pierwsze ciasto kremem. Połóż drugi na wierzchu, posmaruj kremem, po trzecim. Całe ciasto jest również pokryte i wyrównane nożem. I dekorujemy do woli. Możesz kakao na wierzchu, na krawędziach-chipsy czekoladowe.
nalegaj na cztery godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg"vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g