sos śmietanowy z mąką

delikatny sos śmietanowy będzie pasował do wielu potraw. Warto spróbować.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 56 % 9 g
węglowodany 38 % 6 g
110 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

taki sos śmietanowy jest dobry do różnych przepisów kulinarnych, w tym wszelkiego rodzaju przysmaków mięsnych lub rozkoszy warzywnych.
weź głęboki rondel i rozpuść w nim masło. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Smażyć, aż mąka będzie lekko żółta. Następnie dodaj wywar warzywny, ciągle mieszając. Trzymaj, aż zgęstnieje. A po małych porcjach zgłaszamy śmietanę. Nie zapomnij cały czas mieszać!
na samym końcu Solim. Kiedy śmietana zostanie zgłoszona do sosu, upewnij się, że się nie zagotuje. Czyli filmowany sos śmietanowy z ognia wcześniej.
osobno smażyć drobno posiekaną cebulę i wymieszać z sosem.
taki sos jest podawany do naleśników, kotletów ziemniaczanych i tak dalej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wywar - 18   kcal/100g

Podobne przepisy