skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jak zrobić baklawę z ciasta francuskiego Yummy? Weź jajka, oddziel żółtka od białek. Margarynę wcierać w mąkę. Pokrój tę masę nożem przez 10 minut. Wlej powstały okruch do miski. Dodaj żółtka, a następnie śmietanę, sól, sodę, ocet, wódkę, wanilię i 1 łyżkę cukru. Dodaj mąkę. Mąka może potrzebować mniej lub więcej, skup się na konsystencji ciasta. Powinien być miękki i elastyczny.Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Wstaw do lodówki na godzinę.
gotowanie podczas napełniania: usmaż dowolne orzechy bez oleju, posiekaj orzechy. Włóż do garnka. Ubij 2 szklanki cukru z białkiem i wymieszaj z orzechami.
wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj jedną warstwę i połóż na blasze do pieczenia, posmaruj ją nadzieniem, połóż drugą warstwę na pierwszej i posmaruj nadzieniem, przykryj 3 warstwą i dobrze dociśnij rękami.
pokrój bezpośrednio na blachę do pieczenia w małe romby lub kostki. Posmaruj wierzch żółtkiem. piec w temperaturze 200-220 stopni.
gdy ciasto nieco zmieni kolor, wyjmij blachę do pieczenia i zalej roztworem miodu (rozpuść 2 łyżki miodu wrzątkiem) i ponownie w piekarniku, piecz, aż ciasto się zarumieni. Około 30 minut. Początkowo blachę do pieczenia wkłada się do gorącego piekarnika. To wszystko, baklava z ciasta francuskiego jest gotowa.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g