baklava z ciasta francuskiego Yummy

pyszny orientalny deser z nadzieniem orzechowym. Pyszna Baklava to tradycyjne danie kuchni arabskiej i tureckiej.
aniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 37 % 27 g
węglowodany 53 % 39 g
425 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.

jak zrobić baklawę z ciasta francuskiego Yummy?  Weź jajka, oddziel żółtka od białek. Margarynę wcierać w mąkę. Pokrój tę masę nożem przez 10 minut. Wlej powstały okruch do miski. Dodaj żółtka, a następnie śmietanę, sól, sodę, ocet, wódkę, wanilię i 1 łyżkę cukru. Dodaj mąkę. Mąka może potrzebować mniej lub więcej, skup się na konsystencji ciasta. Powinien być miękki i elastyczny.Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Wstaw do lodówki na godzinę.

gotowanie podczas napełniania: usmaż dowolne orzechy bez oleju, posiekaj orzechy. Włóż do garnka. Ubij 2 szklanki cukru z białkiem i wymieszaj z orzechami.

wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj jedną warstwę i połóż na blasze do pieczenia, posmaruj ją nadzieniem, połóż drugą warstwę na pierwszej i posmaruj nadzieniem, przykryj 3 warstwą i dobrze dociśnij rękami.

pokrój bezpośrednio na blachę do pieczenia w małe romby lub kostki. Posmaruj wierzch żółtkiem. piec w temperaturze 200-220 stopni.

gdy ciasto nieco zmieni kolor, wyjmij blachę do pieczenia i zalej roztworem miodu (rozpuść 2 łyżki miodu wrzątkiem) i ponownie w piekarniku, piecz, aż ciasto się zarumieni. Około 30 minut. Początkowo blachę do pieczenia wkłada się do gorącego piekarnika. To wszystko, baklava z ciasta francuskiego jest gotowa.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy