skład / składniki
metoda gotowania
takie serowe fondue bez wina można zrobić również dla dzieci. Dobrze, że nie ma w nim ani kropli alkoholu. Osobiście po zakupie fondue bardzo długo próbowałem znaleźć przepisy na fondue bez wina, fondue bez piwa i wszelkiego rodzaju innych napojów alkoholowych. W żaden sposób się nie natknąłem. Próbowałem to zrobić, ale nie działało zbyt dobrze. Dopóki nie kupiłem magazynu dla kobiet, w którym był przepis na fondue bez wina. Mówiąc dokładniej, to serowe fondue bez wina. W tym samym czasie ser w przepisie sugerowano użycie "Gouda".
najpierw pokrój ser w małe kostki, a następnie napełnij go mlekiem i pozostaw na dwie godziny w chłodnym i ciemnym miejscu.
przygotowujemy kąpiel wodną i kładziemy na niej ser z mlekiem. Dodaj 30 gramów masła, zmniejsz ogień i zamieszaj.
gotuj, aż ser całkowicie się rozpuści, będzie lepki.
natychmiast dodaj żółtka ubite trzepaczką.
nie doprowadzaj Fondue do wrzenia, tylko podgrzej.
po włożeniu masła - 20 gramów. Pieprz do smaku i sól również do smaku.
Przelew fondue bez wina W fondant i podawaj z miękkimi krakersami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g