skład / składniki
metoda gotowania
Taka
masa czekoladowa
do rzeźbienia pomaga w różnych sytuacjach. I to nie tylko do dekorowania ciast, między innymi.
pisałam już o tym jak zrobić
syrop inwertowany
. Właśnie do tego przepisu kulinarnego będziemy go potrzebować. Będziesz potrzebował bardzo mało - 60 ml.
przygotowujemy kąpiel wodną i mieszamy w niej kawałki czekolady (po prostu kruszymy tabliczkę) i syrop inwertowany. Dobrze wymieszaj. Nawiasem mówiąc, łaźnię wodną można łatwo zastąpić zwykłą kuchenką mikrofalową. Gdy czekolada się w niej rozpuści, po prostu wymieszaj powstałą masę, aż będzie gładka.
teraz rozłóż czekoladę na płaskim talerzu, aby szybciej ostygła. I zapomnij o nim na noc.
rano możesz już zabrać się do pracy. Z takiej "plasteliny czekoladowej" możesz wyrzeźbić absolutnie wszystko, co chcesz. Począwszy od róż do ciasta, a skończywszy na oryginalnych jadalnych prezentach dla dziewczyn.
jeśli nie przychodzi mi do głowy, aby to zrobić, polecam kupić książkę o modelowaniu z plasteliny. Taki, w którym znajduje się opis modeli z instrukcjami krok po kroku. To, że czekolada jest Jednokolorowa, nie ma znaczenia. W każdym razie wszelkie figurki z niego są bardzo piękne.
ostatni raz wyrzeźbiłam dla syna mojej przyjaciółki czekoladową maszynę do ciasta. Wszystkim bardzo się podobało!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g