masa czekoladowa

to tylko czekoladowa Rozkosz! I bardzo łatwy w przygotowaniu!
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 4 g
tłuszcze 28 % 26 g
węglowodany 68 % 63 g
485 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h 10 min

Taka masa czekoladowa do rzeźbienia pomaga w różnych sytuacjach. I to nie tylko do dekorowania ciast, między innymi.

pisałam już o tym jak zrobić syrop inwertowany . Właśnie do tego przepisu kulinarnego będziemy go potrzebować. Będziesz potrzebował bardzo mało - 60 ml.

przygotowujemy kąpiel wodną i mieszamy w niej kawałki czekolady (po prostu kruszymy tabliczkę) i syrop inwertowany. Dobrze wymieszaj. Nawiasem mówiąc, łaźnię wodną można łatwo zastąpić zwykłą kuchenką mikrofalową. Gdy czekolada się w niej rozpuści, po prostu wymieszaj powstałą masę, aż będzie gładka.

teraz rozłóż czekoladę na płaskim talerzu, aby szybciej ostygła. I zapomnij o nim na noc.

rano możesz już zabrać się do pracy. Z takiej "plasteliny czekoladowej" możesz wyrzeźbić absolutnie wszystko, co chcesz. Począwszy od róż do ciasta, a skończywszy na oryginalnych jadalnych prezentach dla dziewczyn.

jeśli nie przychodzi mi do głowy, aby to zrobić, polecam kupić książkę o modelowaniu z plasteliny. Taki, w którym znajduje się opis modeli z instrukcjami krok po kroku. To, że czekolada jest Jednokolorowa, nie ma znaczenia. W każdym razie wszelkie figurki z niego są bardzo piękne.

ostatni raz wyrzeźbiłam dla syna mojej przyjaciółki czekoladową maszynę do ciasta. Wszystkim bardzo się podobało!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy