Domowy saltison z kurczaka

ta przekąska jest koniecznością. Nie pożałujesz!
kleszczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 51 % 20 g
tłuszcze 46 % 18 g
węglowodany 3 % 1 g
240 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

do gotowania saltison z kurczaka, przygotuj niezbędne urządzenia z wyprzedzeniem. To dwa garnki i pusta torebka po soku.

musisz spłukać tuszę kurczaka i zdjąć z niej skórę(czytałem, że zawiera niezbyt dobre rzeczy). Pokrój go na kawałki i włóż do mniejszej patelni.

sól, dodaj wszystkie przyprawy i dodaj suchą żelatynę(tak właśnie jest).

wymieszaj wszystko rękami.

wlej wodę do innej patelni, napełniając ją w trzech czwartych. I włóż do niego mniejszą patelnię, będzie to rodzaj łaźni parowej.

i na piec. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do najmniejszego i zapomnij o wszystkich godzinach przez trzy. To prawda, że będziesz musiał okresowo wlewać wodę do dolnej patelni, ponieważ się zagotuje.

wyjmij kurczaka i podziel na mniejsze kawałki, mieszając je ze zmiażdżonym czosnkiem. Sok z małego rondla można odcedzić, aby był czysty.

umieść kurczaka w torbie po soku (musisz odciąć górę) i zalej go sokiem z duszenia.

niech cała sprawa dobrze ostygnie, a potem musisz włożyć ją do lodówki na noc.

następnego dnia pozostało tylko ostrożnie odciąć torebkę saltisona, pokroić na porcje i podać domowej roboty.

dla tych, którzy nie wiedzą, określam, że saltison jest rodzajem naszego galaretowatego mięsa. Nawiasem mówiąc, można go również bezpiecznie podawać z chrzanem i musztardą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy