skład / składniki
gotowanie krok po kroku
do gotowania
saltison
z kurczaka, przygotuj niezbędne urządzenia z wyprzedzeniem. To dwa garnki i pusta torebka po soku.
musisz spłukać tuszę kurczaka i zdjąć z niej skórę(czytałem, że zawiera niezbyt dobre rzeczy). Pokrój go na kawałki i włóż do mniejszej patelni.
sól, dodaj wszystkie przyprawy i dodaj suchą żelatynę(tak właśnie jest).
wymieszaj wszystko rękami.
wlej wodę do innej patelni, napełniając ją w trzech czwartych. I włóż do niego mniejszą patelnię, będzie to rodzaj łaźni parowej.
i na piec. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do najmniejszego i zapomnij o wszystkich godzinach przez trzy. To prawda, że będziesz musiał okresowo wlewać wodę do dolnej patelni, ponieważ się zagotuje.
wyjmij kurczaka i podziel na mniejsze kawałki, mieszając je ze zmiażdżonym czosnkiem. Sok z małego rondla można odcedzić, aby był czysty.
umieść kurczaka w torbie po soku (musisz odciąć górę) i zalej go sokiem z duszenia.
niech cała sprawa dobrze ostygnie, a potem musisz włożyć ją do lodówki na noc.
następnego dnia pozostało tylko ostrożnie odciąć torebkę saltisona, pokroić na porcje i podać domowej roboty.
dla tych, którzy nie wiedzą, określam, że saltison jest rodzajem naszego galaretowatego mięsa. Nawiasem mówiąc, można go również bezpiecznie podawać z chrzanem i musztardą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g