skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Dobrze pokonaj filet z kurczaka młotkiem do gotowania, aby uzyskać wygodne cienkie koperty do owijania nadzienia. Jeśli kawałki nie są wystarczająco szerokie, łączę dwa lub więcej kawałków i ubijam je w jedną masę.
2. Przygotowane w ten sposób koperty są obficie solone, pieprzowe i posypane czosnkiem w proszku (lepiej, jeśli czosnek jest naturalny, z czosnku).
3. Oddzielnie mieszam majonez, kilka łyżek zmielonego czarnego pieprzu, drobno posiekaną fetę, a także posiekaną szynkę lub balyk.
4. Każdą kopertę wypełniam uzyskaną masą. Owijam tak mocno, jak to możliwe i mocuję krawędzie wykałaczką.
5. Powstałe bułki układam na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 30-40 minut w temperaturze 200-240 stopni.
6. Okresowo, podczas gotowania, smaruję bułki tłustym pędzlem do gotowania i podlewam powstałym sokiem, aby nie wyschły.
7. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Ser "feta" - 290 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g