ciasto & amp;quot; Pani Walewska"
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
ubij 5 białek jedną szklanką cukru i szczyptą soli. Rozłóż masę na blasze do pieczenia w postaci ciastek i piecz przez 8-10 minut w 150 stopniach.
następnie powoli suszymy przez około dwie godziny w stu stopniach. Następnie musisz schłodzić powstałą bezę.
& nbsp;podczas gotowania pocieramy jajko jednym stosem.cukru, dodać miód, margarynę, mąkę, śmietanę, sodę i startą skórkę z cytryny.
podziel na trzy części i piecz każdą przez 5-7 minut w 180 stopniach.
przygotowanie kremu:
połącz mleko z pół szklanki cukru i zagotuj wszystko, a następnie zdejmij z ognia.
ubij 5 żółtek z cukrem waniliowym. Wszystko to wprowadzamy do mleka z cukrem i ponownie ubijamy.
mieszając, podgrzewaj, aż zgęstnieje w łaźni wodnej.
następnie ubij zmiękczone masło i dodaj do niego schłodzoną śmietanę w trzech krokach.
następnie posmaruj ciasto kremem, rozłóż warstwę bezy na wierzchu, posyp orzechami, rozłóż drugie ciasto, posmarowane kremem na górze i na dole, kolejną warstwę bezy, następnie orzechy i ostatnie trzecie ciasto, również posmarowane kremem.
ciasto Pani Walewskiej można podawać do stołu, gdy jest trochę namoczone.
następnie powoli suszymy przez około dwie godziny w stu stopniach. Następnie musisz schłodzić powstałą bezę.
& nbsp;podczas gotowania pocieramy jajko jednym stosem.cukru, dodać miód, margarynę, mąkę, śmietanę, sodę i startą skórkę z cytryny.
podziel na trzy części i piecz każdą przez 5-7 minut w 180 stopniach.
przygotowanie kremu:
połącz mleko z pół szklanki cukru i zagotuj wszystko, a następnie zdejmij z ognia.
ubij 5 żółtek z cukrem waniliowym. Wszystko to wprowadzamy do mleka z cukrem i ponownie ubijamy.
mieszając, podgrzewaj, aż zgęstnieje w łaźni wodnej.
następnie ubij zmiękczone masło i dodaj do niego schłodzoną śmietanę w trzech krokach.
następnie posmaruj ciasto kremem, rozłóż warstwę bezy na wierzchu, posyp orzechami, rozłóż drugie ciasto, posmarowane kremem na górze i na dole, kolejną warstwę bezy, następnie orzechy i ostatnie trzecie ciasto, również posmarowane kremem.
ciasto Pani Walewskiej można podawać do stołu, gdy jest trochę namoczone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g