japońskie sushi Chakin

fantazyjna przekąska z grzybami shiitake! Niezwykłe japońskie sushi.
ChoinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 85 % 23 g
110 kcal
IG: 9 / 87 / 4

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
zaczynamy od ryżu. Należy go umyć, aż woda stanie się czysta i wysuszyć około pół godziny do godziny przed gotowaniem. Na 450 gr. ryż (2 łyżki) bierzemy 750 ml. woda (2,5 łyżki), gotuj do wrzenia, a następnie kolejne 20 minut, wyłącz piec i pozostaw na kolejne 20 minut. pod zamkniętą pokrywką! Przenieś ryż do szklanej miski i wlej 120 ml. (1/2st.) octu ryżowego, jest sprzedawany w sklepach sushi. Ma już cukier i sól w odpowiednich proporcjach, wystarczy dodać odpowiednią ilość octu do ryżu. Ryż" siekamy " drewnianą szpatułką, aby rozprowadzić ocet. Przykryj naczynia ręcznikiem.

teraz grzyby. Idealnie bierzemy kilka suchych czapek grzybów shiitake (ostatnio podobały mi się boczniaki - dobrze przyjmą również smak sosu sojowego z kilkoma łyżeczkami cukru.)

więc jeśli to shiitake, napełnij je wodą i pozostaw na pół godziny. Boczniaki można natychmiast ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem sosu sojowego i cukru. Schłodzić grzyby, pokroić, wymieszać z gotowanym ryżem. W przypadku podstawowego przepisu nadzienie jest gotowe.

ale kocham... z rybą... dowolny (łosoś, tuńczyk, okoń, pstrąg, łosoś, węgorz.) Przy tym jestem zdania - jeśli jest to surowa ryba, to dodaję pastę wasabi (chrzan.)

teraz zabawa-cienki omlet: w misce wymieszaj jajko, łyżeczkę sosu sojowego, łyżkę cukru i Mirin (słodki sake). Aby przygotować dwie sztuki. sushi będzie potrzebować jednego jajka, więc oblicz liczbę składników na podstawie ich tych proporcji. Pieczemy cienki naleśnik, odcinamy krawędzie, aby uzyskać kwadrat o boku około 15 cm.

do Tomago yaki można użyć kwadratowej patelni. W takim przypadku nie musisz niczego przycinać. Umieść nadzienie na środku, a następnie zbierz je w formie torby i zawiąż cebulą, nie dokręcaj zbyt mocno krawędzi omletu, aby ich nie uszkodzić. Możesz to zrobić łatwiej-zwiń sushi w postaci płaskiego naleśnika. To wszystko.
ryżu może być dużo. Gotowy ryż należy zużyć tego samego dnia bez wkładania do lodówki. W przeciwnym razie stanie się twardy, a sushi okaże się suche (więc jeśli pozostanie, wyrzeźb z niego kostki i przykryj kawałkami ryby z wasabi lub gotowanymi krewetkami.) To już będzie nigiri-sushi!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Shiitake - 34   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy