japońskie sushi Chakin
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy od ryżu. Należy go umyć, aż woda stanie się czysta i wysuszyć około pół godziny do godziny przed gotowaniem. Na 450 gr. ryż (2 łyżki) bierzemy 750 ml. woda (2,5 łyżki), gotuj do wrzenia, a następnie kolejne 20 minut, wyłącz piec i pozostaw na kolejne 20 minut. pod zamkniętą pokrywką! Przenieś ryż do szklanej miski i wlej 120 ml. (1/2st.) octu ryżowego, jest sprzedawany w sklepach sushi. Ma już cukier i sól w odpowiednich proporcjach, wystarczy dodać odpowiednią ilość octu do ryżu. Ryż" siekamy " drewnianą szpatułką, aby rozprowadzić ocet. Przykryj naczynia ręcznikiem.
teraz grzyby. Idealnie bierzemy kilka suchych czapek grzybów shiitake (ostatnio podobały mi się boczniaki - dobrze przyjmą również smak sosu sojowego z kilkoma łyżeczkami cukru.)
więc jeśli to shiitake, napełnij je wodą i pozostaw na pół godziny. Boczniaki można natychmiast ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem sosu sojowego i cukru. Schłodzić grzyby, pokroić, wymieszać z gotowanym ryżem. W przypadku podstawowego przepisu nadzienie jest gotowe.
ale kocham... z rybą... dowolny (łosoś, tuńczyk, okoń, pstrąg, łosoś, węgorz.) Przy tym jestem zdania - jeśli jest to surowa ryba, to dodaję pastę wasabi (chrzan.)
teraz zabawa-cienki omlet: w misce wymieszaj jajko, łyżeczkę sosu sojowego, łyżkę cukru i Mirin (słodki sake). Aby przygotować dwie sztuki. sushi będzie potrzebować jednego jajka, więc oblicz liczbę składników na podstawie ich tych proporcji. Pieczemy cienki naleśnik, odcinamy krawędzie, aby uzyskać kwadrat o boku około 15 cm.
do Tomago yaki można użyć kwadratowej patelni. W takim przypadku nie musisz niczego przycinać. Umieść nadzienie na środku, a następnie zbierz je w formie torby i zawiąż cebulą, nie dokręcaj zbyt mocno krawędzi omletu, aby ich nie uszkodzić. Możesz to zrobić łatwiej-zwiń sushi w postaci płaskiego naleśnika. To wszystko.
ryżu może być dużo. Gotowy ryż należy zużyć tego samego dnia bez wkładania do lodówki. W przeciwnym razie stanie się twardy, a sushi okaże się suche (więc jeśli pozostanie, wyrzeźb z niego kostki i przykryj kawałkami ryby z wasabi lub gotowanymi krewetkami.) To już będzie nigiri-sushi!
teraz grzyby. Idealnie bierzemy kilka suchych czapek grzybów shiitake (ostatnio podobały mi się boczniaki - dobrze przyjmą również smak sosu sojowego z kilkoma łyżeczkami cukru.)
więc jeśli to shiitake, napełnij je wodą i pozostaw na pół godziny. Boczniaki można natychmiast ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem sosu sojowego i cukru. Schłodzić grzyby, pokroić, wymieszać z gotowanym ryżem. W przypadku podstawowego przepisu nadzienie jest gotowe.
ale kocham... z rybą... dowolny (łosoś, tuńczyk, okoń, pstrąg, łosoś, węgorz.) Przy tym jestem zdania - jeśli jest to surowa ryba, to dodaję pastę wasabi (chrzan.)
teraz zabawa-cienki omlet: w misce wymieszaj jajko, łyżeczkę sosu sojowego, łyżkę cukru i Mirin (słodki sake). Aby przygotować dwie sztuki. sushi będzie potrzebować jednego jajka, więc oblicz liczbę składników na podstawie ich tych proporcji. Pieczemy cienki naleśnik, odcinamy krawędzie, aby uzyskać kwadrat o boku około 15 cm.
do Tomago yaki można użyć kwadratowej patelni. W takim przypadku nie musisz niczego przycinać. Umieść nadzienie na środku, a następnie zbierz je w formie torby i zawiąż cebulą, nie dokręcaj zbyt mocno krawędzi omletu, aby ich nie uszkodzić. Możesz to zrobić łatwiej-zwiń sushi w postaci płaskiego naleśnika. To wszystko.
ryżu może być dużo. Gotowy ryż należy zużyć tego samego dnia bez wkładania do lodówki. W przeciwnym razie stanie się twardy, a sushi okaże się suche (więc jeśli pozostanie, wyrzeźb z niego kostki i przykryj kawałkami ryby z wasabi lub gotowanymi krewetkami.) To już będzie nigiri-sushi!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Shiitake - 34 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g