skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystkie nasze składniki (ponownie miód można zastąpić dowolnym słodzikiem, a olej jest taki sam, ale co by było bez zapachu!) podobnie suszone owoce i orzechy mogą być według Twojego gustu, dyskrecji i chęci :)
Krok 2:
Wymieszaj płatki owsiane (nie powinny być szybkie, zwykłe płatki owsiane) i suszone owoce / orzechy / nasiona / płatki kokosowe itp. itp.
Krok 3:
Wlej olej do miski i umieść na kuchence
Krok 4:
Dodaj miód
Krok 5:
I podgrzej tę mieszaninę do uzyskania gładkości, ale nie gotuj!
Krok 6:
Wlej płyn do mieszanki płatków owsianych i suszonych owoców i wymieszaj, jeśli masa jest krucha, lepiej dodać więcej miodu, aby po piekarniku był batonem, a nie owsianką :)
Krok 7:
Przykryj formę papierem do pieczenia i włóż granolę do formy (najważniejsze jest co najmniej 2 cm grubości, w przeciwnym razie kruszą się i nie są grubsze niż 4 cm.
Krok 8:
Wyciągamy po raz pierwszy po 30 minutach i kładziemy w papierze do pieczenia na blasze do pieczenia (już bez formy) i pieczemy przez kolejne 15-20 minut na złoty kolor, po wyciągnięciu kroimy na kawałki! Pieczemy w 180C Smacznego!
P. S. Śledź swoją granolę w czasie, sprawdź ją, ponieważ każdy piekarnik jest inny, że nie zostanie spalony .Upiekłem go przez długi czas, mniej więcej w tym czasie, ale początkowo podzielili się ze mną przepisem i powiedzieli, że trzeba go upiec tylko przez 10-15 minut, ale znowu uważaj po prostu :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g