batonik granola

zdrowy i pyszny przepis! Nie szkodzi sylwetce i poprawia nastrój! Trzymam się prawidłowego odżywiania przez wiele lat, ale nie wiedziałem, co jeszcze można urozmaicić przekąski, niedawno znalazłem taki przepis i naprawdę chciałbym się z Tobą podzielić, jest naprawdę bardzo smaczny, bardzo łatwy w przygotowaniu i bardzo pożywny! Możesz też łatwo zabrać go do pracy, bardzo wygodnie :) oczywiście jest mały minus,nie jest niskokaloryczny,więc jeśli zdecydujesz się schudnąć, albo jedz go trochę,albo Ci nie odpowiada, ale to nie znaczy, że nie będzie pasował do Twojego domu ;D
LinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 24 % 20 g
węglowodany 67 % 56 g
404 kcal
IG: 2 / 81 / 18

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystkie nasze składniki (ponownie miód można zastąpić dowolnym słodzikiem, a olej jest taki sam, ale co by było bez zapachu!) podobnie suszone owoce i orzechy mogą być według Twojego gustu, dyskrecji i chęci :)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj płatki owsiane (nie powinny być szybkie, zwykłe płatki owsiane) i suszone owoce / orzechy / nasiona / płatki kokosowe itp. itp.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej do miski i umieść na kuchence

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj miód

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I podgrzej tę mieszaninę do uzyskania gładkości, ale nie gotuj!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej płyn do mieszanki płatków owsianych i suszonych owoców i wymieszaj, jeśli masa jest krucha, lepiej dodać więcej miodu, aby po piekarniku był batonem, a nie owsianką :)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj formę papierem do pieczenia i włóż granolę do formy (najważniejsze jest co najmniej 2 cm grubości, w przeciwnym razie kruszą się i nie są grubsze niż 4 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyciągamy po raz pierwszy po 30 minutach i kładziemy w papierze do pieczenia na blasze do pieczenia (już bez formy) i pieczemy przez kolejne 15-20 minut na złoty kolor, po wyciągnięciu kroimy na kawałki! Pieczemy w 180C Smacznego!

P. S. Śledź swoją granolę w czasie, sprawdź ją, ponieważ każdy piekarnik jest inny, że nie zostanie spalony .Upiekłem go przez długi czas, mniej więcej w tym czasie, ale początkowo podzielili się ze mną przepisem i powiedzieli, że trzeba go upiec tylko przez 10-15 minut, ale znowu uważaj po prostu :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy