Świąteczni pierniczkowie

niezwykłe i bardzo smaczne ciasteczka, gotowane w piekarniku. Pierniki to aromatyczne wypieki, które można przygotować z dziećmi. Margarynę można łatwo zastąpić masłem. W razie potrzeby do ciasta można dodać gotową mieszankę do piernika. Lub sam wybierz przyprawy,ale imbir musi być obecny. Ciasto z piernika należy przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Do dekoracji ciasteczek przygotowuje się lukier cukrowy. Piernikowe ludziki można podawać na świątecznym stole z herbatą, lemoniadą lub kompotem.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 12 % 9 g
węglowodany 81 % 60 g
341 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiękczona margaryna ubić solą, cynamonem i imbirem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i miód, zmiksuj trzepaczkami, aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Proszek kakaowy rozcieńczyć w gorącej wodzie, lekko ostudzić. Dodaj jajko i kakao do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wsyp połowę mąki i wymieszaj mikserem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj resztę mąki i ugniataj rękami gęste ciasto. Przykryj folią spożywczą, wstaw do lodówki na 2 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wytnij szablony małych ludzi z papieru lub weź specjalne formy. Wytnij figurki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasteczka piecze się w piekarniku przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść wzór na schłodzonych ciasteczkach. Pozostaw ciasteczka w temperaturze pokojowej, aby lukier wyschł. Piernikowe ludziki świetnie nadają się na rodzinne i świąteczne przyjęcie herbaciane. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy