skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty.
Krok 2:
Zmiękczona margaryna ubić solą, cynamonem i imbirem.
Krok 3:
Dodaj cukier i miód, zmiksuj trzepaczkami, aż będą gładkie.
Krok 4:
Proszek kakaowy rozcieńczyć w gorącej wodzie, lekko ostudzić. Dodaj jajko i kakao do ciasta.
Krok 5:
Wsyp połowę mąki i wymieszaj mikserem.
Krok 6:
Następnie dodaj resztę mąki i ugniataj rękami gęste ciasto. Przykryj folią spożywczą, wstaw do lodówki na 2 godziny.
Krok 7:
Wytnij szablony małych ludzi z papieru lub weź specjalne formy. Wytnij figurki.
Krok 8:
Połóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasteczka piecze się w piekarniku przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 9:
Ubij białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Krok 10:
Umieść wzór na schłodzonych ciasteczkach. Pozostaw ciasteczka w temperaturze pokojowej, aby lukier wyschł. Piernikowe ludziki świetnie nadają się na rodzinne i świąteczne przyjęcie herbaciane. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g