stosy mięsa mielonego z tartymi ziemniakami

proste i smaczne danie z mięsa mielonego i ziemniaków. Zwykłe połączenie składników: mięso mielone i ziemniaki można przekształcić w świąteczne danie, przygotowując z nich stosy i piecząc je w piekarniku. To pyszne danie można podawać na kolację z rodziną,a nawet na świąteczny stół jako gorący. Pomimo prostoty składników okazuje się bardzo nietypowy. Z sałatką ze świeżych warzyw będzie szczególnie smaczna.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 8 g
tłuszcze 52 % 16 g
węglowodany 23 % 7 g
190 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić stosy mięsa mielonego z tartymi ziemniakami? Przygotowaćskładniki. Do przygotowania potrawy można użyć dowolnego mięsa mielonego. Ale oczywiście stosy będą delikatniejsze i smaczniejsze z domowego mięsa mielonego, nakręconego na maszynce do mięsa z wieprzowiny i wołowiny. Możesz zrobić stosy z mielonego kurczaka, otrzymasz produkt dietetyczny. W misce z mielonym mięsem dodaj drobno posiekaną cebulę, sól i czarny pieprz. Wymieszać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj, obierz i zetrzyj ziemniaki na średniej tarce. Wyciskanie soku nie jest konieczne, sprawi, że danie będzie bardziej soczyste, bez dodawania wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jako dodatek możesz dodać gotowane jaja kurze, grzyby. Wtedy danie okaże się jeszcze smaczniejsze i bardziej oryginalne, grzyby pokonają specyficzny smak mięsa mielonego. Grzyby można używać marynowanych grzybów leśnych lub smażyć świeże lub mrożone grzyby leśne lub pieczarki, a także drobno posiekać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jaja kurze umyć mydłem, włożyć do rondla, zalać zimną wodą i podpalić. Gotuj przez około 8 minut od momentu zagotowania wody. Aby ułatwić uwolnienie jaj kurzych ze skorupy, spuść gorącą wodę i natychmiast zalej jajka zimną wodą, pozostaw je do ostygnięcia. Obierz jaja kurze i drobno posiekaj nożem, Dodaj do nich śmietanę lub majonez, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Z mięsa mielonego zrób małe tortille z wgłębieniem pośrodku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż trochę masy jaj kurzych do zagłębienia. Na wierzch posyp posiekanymi marynowanymi lub smażonymi grzybami. Jeśli grzyby są marynowane, nie musisz solić. Posyp startymi ziemniakami na wierzchu. Trochę soli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść łyżeczkę koncentratu pomidorowego na środku każdego stosu. Sos pomidorowy doskonale uzupełni to danie, nada mu przyjemny smak. Posyp tartym serem według uznania, aby uzyskać apetyczną skórkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż formę do piekarnika na pół godziny. Wyjmij i podaj do stołu. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal / 100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g

Podobne przepisy