skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić stosy mięsa mielonego z tartymi ziemniakami? Przygotowaćskładniki. Do przygotowania potrawy można użyć dowolnego mięsa mielonego. Ale oczywiście stosy będą delikatniejsze i smaczniejsze z domowego mięsa mielonego, nakręconego na maszynce do mięsa z wieprzowiny i wołowiny. Możesz zrobić stosy z mielonego kurczaka, otrzymasz produkt dietetyczny. W misce z mielonym mięsem dodaj drobno posiekaną cebulę, sól i czarny pieprz. Wymieszać.
Krok 2:
Umyj, obierz i zetrzyj ziemniaki na średniej tarce. Wyciskanie soku nie jest konieczne, sprawi, że danie będzie bardziej soczyste, bez dodawania wody.
Krok 3:
Jako dodatek możesz dodać gotowane jaja kurze, grzyby. Wtedy danie okaże się jeszcze smaczniejsze i bardziej oryginalne, grzyby pokonają specyficzny smak mięsa mielonego. Grzyby można używać marynowanych grzybów leśnych lub smażyć świeże lub mrożone grzyby leśne lub pieczarki, a także drobno posiekać.
Krok 4:
Jaja kurze umyć mydłem, włożyć do rondla, zalać zimną wodą i podpalić. Gotuj przez około 8 minut od momentu zagotowania wody. Aby ułatwić uwolnienie jaj kurzych ze skorupy, spuść gorącą wodę i natychmiast zalej jajka zimną wodą, pozostaw je do ostygnięcia. Obierz jaja kurze i drobno posiekaj nożem, Dodaj do nich śmietanę lub majonez, wymieszaj.
Krok 5:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Z mięsa mielonego zrób małe tortille z wgłębieniem pośrodku.
Krok 6:
Włóż trochę masy jaj kurzych do zagłębienia. Na wierzch posyp posiekanymi marynowanymi lub smażonymi grzybami. Jeśli grzyby są marynowane, nie musisz solić. Posyp startymi ziemniakami na wierzchu. Trochę soli.
Krok 7:
Umieść łyżeczkę koncentratu pomidorowego na środku każdego stosu. Sos pomidorowy doskonale uzupełni to danie, nada mu przyjemny smak. Posyp tartym serem według uznania, aby uzyskać apetyczną skórkę.
Krok 8:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż formę do piekarnika na pół godziny. Wyjmij i podaj do stołu. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal / 100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal / 100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g