Tortilla ziemniaczana

lokalna interpretacja tradycyjnego meksykańskiego Dania! Pyszne! Bardzo prosty przepis kulinarny na wspaniałe hiszpańskie danie zwane tortillą. Absolutnie każdy może go ugotować, nie ma w tym nic mądrego, a twoi domownicy i przyjaciele-sąsiedzi z pewnością ucieszą się z zagranicznych przysmaków kulinarnych.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 50 % 11 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tortillę ziemniaczaną? Przygotuj jedzenie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć na oliwie z oliwek przez około 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po 5 minutach dodaj posiekaną cebulę. Gotuj przez kolejne 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij jajka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przyprawy do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś ziemniaki do masy jajecznej, a następnie wyślij z powrotem do pieca. Poczekaj, aż mieszanina jaj zgęstnieje i włóż ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec, aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane, około 10 minut. Powinieneś dostać złotą skórkę. Czas gotowania jest wskazany w przybliżeniu, skup się na piekarniku.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy