skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tortillę ziemniaczaną? Przygotuj jedzenie.
Krok 2:
Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki.
Krok 3:
Smażyć na oliwie z oliwek przez około 5 minut.
Krok 4:
Po 5 minutach dodaj posiekaną cebulę. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 5:
Ubij jajka.
Krok 6:
Dodaj przyprawy do smaku.
Krok 7:
Przenieś ziemniaki do masy jajecznej, a następnie wyślij z powrotem do pieca. Poczekaj, aż mieszanina jaj zgęstnieje i włóż ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec, aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane, około 10 minut. Powinieneś dostać złotą skórkę. Czas gotowania jest wskazany w przybliżeniu, skup się na piekarniku.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g