surowy kawior z bakłażan

świeży letni kawior z bakłażan to świetna sałatka do każdego przystawki! Jaki jest letni stół bez sałatki ze świeżych warzyw? Proponuję spróbować tej ciekawej sałatki do stołu-surowego kawioru z bakłażana! Bardzo smaczne, satysfakcjonujące i zdrowe.
faustinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 54 % 7 g
74 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

blachę do pieczenia przykryj folią, posmaruj olejem roślinnym. Umyj bakłażany i paprykę, nakłuj widelcem, natrzyj olejem i rozłóż na blasze do pieczenia. Przykryj warzywa folią i piecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu warzywa należy pozostawić w piekarniku.

pomidory kroimy w drobną kostkę. Wcześniej możesz usunąć skórę, zalać je wrzącą wodą na kilka minut, a następnie spłukać zimną wodą. Następnie skóra jest dobrze usunięta.

pokrój cebulę w małe kostki, naciśnij czosnek prasą, pokrój ostrą paprykę w plasterki.

wymieszaj cebulę, czosnek, ostrą paprykę i pomidory. Niech wszystko trochę marynuje w soku pomidorowym. Posiekaj warzywa nożem, rozłóż na mieszance pomidorów.

pieczone warzywa obrać na ciepło i pokroić w kostkę.
łączymy wszystko, solimy do smaku, pieprzymy i doprawiamy olejem roślinnym. Wymieszaj i pozwól parzyć przez dwie godziny w lodówce.

wspaniały surowy kawior z bakłażana jest gotowy, podajemy do stołu! Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy