skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na bezę. Orzechy laskowe do bezy potrzebują garści (30 g).
Krok 2:
Wysusz wszystkie orzechy laskowe (250 g) w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 170 stopni, ostudź i obierz.
Krok 3:
Zmiel na średniej wielkości okruchy.
Krok 4:
Oddziel białka od żółtek, przenieś białka do miski miksera stojącego (lub miski, szklanej lub ze stali nierdzewnej). dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać.
Krok 5:
W procesie stopniowo dodawaj cukier.
Krok 6:
Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem i włóż do niego masę białkową. Spłaszcz łyżką.
Krok 7:
Posyp garścią orzechów laskowych i wygładź. włóż bezę do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na 2 godziny. Po 2 godzinach wyłącz i bez otwierania drzwi pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 8:
Składniki na biszkopt.
Krok 9:
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj, aby przesiać.
Krok 10:
Podziel jajka na żółtka i białka. Żółtka umieścić wszystko razem.
Krok 11:
Białka ubić szczyptą soli na pianę. Można to zrobić nie tylko za pomocą miksera do ciasta, ale także zwykłego miksera, blendera lub trzepaczki. Dodając po trochu cukier, ubijaj, aż będą gładkie i stabilne szczyty. Jeśli masz blender, następnie gotuj ręczną trzepaczką lub szpatułką, jeśli mikser - załóż dyszę do ciasta, aw mikserze do ciasta zmniejsz prędkość do minimum, w przeciwnym razie piana białkowa osiądzie podczas ugniatania. Dodaj żółtka i mieszaj, aż się połączą.
Krok 12:
Dodaj suchą mieszankę mąki, kakao i proszku do pieczenia.
Krok 13:
Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Najważniejsze jest, aby nie mieszać ciasta z białkami i pozostawić w nim jak najwięcej powietrza.
Krok 14:
Dwie formy o średnicy 23 cm wyłożyć pergaminem i skropić olejem. Ciasto ułożyć równo w obu.
Krok 15:
Piec w 175 stopniach przez 25-30 minut. Ostudzić.
Krok 16:
Składniki na syrop.
Krok 17:
Dodaj cukier i brandy do wody, mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 18:
Składniki na krem.
Krok 19:
Wymieszaj kakao w proszku, kawę rozpuszczalną i łyżkę wrzącej wody, aż będzie gładka.
Krok 20:
Ubij bielone masło w temperaturze pokojowej. Dodaj mleko skondensowane.
Krok 21:
Dodaj kakao do kawy.
Krok 22:
Dodaj śmietanę. Jeśli nie masz bitej-ubij śmietanę do ubijania lub zwykłą z zagęszczaczem.
Krok 23:
Montaż. Połóż pierwsze ciasto, polej syropem.
Krok 24:
Posmaruj kremem i dżemem.
Krok 25:
Włóż bezę i posmaruj kremem.
Krok 26:
Połóż drugie ciasto, namocz i posmaruj kremem.
Krok 27:
Posmaruj i wyłóż ciasto kremem.
Krok 28:
Posyp posiekanymi orzechami.
Krok 29:
Z kremu zrób kręconą granicę.
Krok 30:
Połóż cukierki na granicy, polej rozpuszczoną czekoladą. Wstaw do lodówki na 8 godzin.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Brandy - 225 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g
- Bita śmietana - 257 kcal/100g